Marko Čadež je na skupu "Dan austrijskog izvoza" u Beču, koji je organizovala Privredna komora Austrije, istakao da je Zapadni Balkan prvi put u fokusu austrijskih privrednika i to na dva najznačajnija tržišta u regionu - srpskom i albanskom.

Prema njegovim rečima, skup na kojem prisustvuju i svi predstavnici austrijske diplomatije koji promovišu austrijsku privredu u svetu bila je prilika da se predstave potencijali regiona, kao i poslovne mogućnosti.

"Srbija i Albanija su u fokusu, imajući u vidu da su to dva najveća tržišta, dve najbrže rastuće ekonomije u celom regionu i jasno je da politička i ekonomska stabilnost, ukupna stabilnost celog regiona zavisi od odnosa Srbije i Albanije i Srba i Albanaca i moramo jedni sa drugima da razgovaramo", istakao je Čadež.

Čadež napominje da Srbija i Albanija imaju i te kako dobre ekonomske veze i da smo na dobrom putu čim smo došli u fokus austrijske privrede.

"Ovo je jedinstvena prilika da prikažemo kakve su mogućnosti za ulaganje i predstavimo zajedničke projekte na Zapadnom Balkanu", kazao je on.

Predsednik PKS kaže da se radi na tome da šest ekonomija Zapadnog Balkana otvore zajednički prostor u Beču, kako bi još bolje predstavili ekonomske potencijale privreda.

Kako pojašnjava taj prostor će 365 dana u godini biti mesto na kojem možemo da predstavljamo naše proizvode, usluge i naše privrede na pravi način.

Značaj Otvorenog Balkana

Čadež navodi da se pokazalo da je cilj Otvorenog Balkana, kao i drugih regionalnih projekata, da približi ekonomije zemalja u regionu, u prilog čemu govori i veliko interesovanje za zajedničke radne dozvole.

Dodaje da je svaka inicijativa koja približava i čini da tržište regiona bude više integrisano i jedinstveno u Austriji dobra.

Čadež je kazao da postoji veliki interes kompanija i iz Nemačke, kao i Austrije, da otvaraju proizvodne pogone u Srbiji ili regionalne kancelarije, što kako misli,  predstavlja dobar znak za Srbiju.

Razlog za to, kaže, leži u logističkom restrukturiranju, odnosno skraćivanju lanaca dobavljača u globalnoj trgovini i preseljenju proizvodnje iz Azije, zbog čega evropske firme žele da približe proizvodnju evropskom kontinentu.

On navodi da je Srbija interesantna austrijskim privrednicima i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama koje imaju 2,8 milijardi potrošača, uključujući i Kinu, kao i Egipat i UAE sa kojima se pregovori privode kraju.

(M.A./EUpravo zato/RTS)