Fon der Lajen danas predstavlja novi sastav komisije: Da li će politička previranja uticati na podelu portfelja?

Šefica Komisije Ursula fon der Lajen se danas sastaje sa predsednicom Evropskog parlamenta i političkim liderima u Strazburu, gde se očekuje da će otkriti „strukturu i portfelje" svog budućeg tima evropskih komesara. Međutim, politička previranja u Sloveniji i ostavka Bretona pomutile su planove u Briselu.

ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia Ursula fon der Lajen danas će objaviti predlog za novi sastav komisije koji će o pitanjima bloka odlučivati u nare

Prezentacija Ursule fon der Lajen, kao deo novih parlamentarnih zahteva, osmišljena je tako da političkim liderima Parlamenta pruži priliku razmotre planove predsednice komisije pre nego što kandidati za komesare prođu proceduralna saslušanja i glasanje za potvrdu mandata.

Tim komesara će biti sastavljen od 26 članova koji će odlučivati o najvažnijim pitanjima bloka u narednom periodu.

Međutim, još je neizvesno šta će tačno Fon der Lajen moći da otkrije danas, nakon što su političke sukobe u Sloveniji sprečile kandidata te zemlje, Martu Kos, da bude kandidovana na vreme pred sastanak.

Slovenija je, zajedno sa Rumunijom, povukla svoje prvobitne kandidate nakon što je Fon der Lajen lobirala kod nekoliko vlada EU za ženske kandidate, što je deo njenog koordinisanog nastojanja da obezbedi rodni paritet u svom timu.

Slovenačka opozicija optužila je vladu da je popustila pod pritiskom Fon der Lajen, sprečavajući parlamentarni odbor da da zeleno svetlo za kandidaturu Marte Kos.

To znači da bi Fon der Lajen mogla da bude primorana da otkrije portfelje politike bez da ih podeli između imenovanih komesara.

Inače, premijer Slovenije, Robert Golob, u ponedeljak je nagovestio da bi novi komesar EU za proširenje mogao da dođe baš iz te zemlje.

On je kazao da je sektor za koji se bori Slovenija upravo onaj koji bi obezbedio mir i stabilnost u regionu.

"U našem neposrednom susedstvu, ali i šire. I kako da doprinesemo tome da će evropska ideja zapravo pomoći da se stabilizuju i zapadni Balkan i istočna Evropa", rekao je Golob.

On je istakao da u budućoj podeli resora u Evropskoj Komisiji Slovenija želi da dobije resor koji je do sada pripadao mađarskom Komesaru Oliveru Varheljiju.

Zbog situacije u zemlji u vezi sa predlogom slovenačkog kandidata, ishod današnjeg sastanka je neizvestan. 

Takođe, iznenadna odluka Tijerija Bretona da podnese ostavku i povlači svoju kandidaturu za reizbor takođe je dovela u sumnju sposobnost Fon der Lajen da predstavi predloženi tim.

Francuska je, međutim, brzo reagovala i tako predložila Stefana Sežurnea za svog novog kandidata, tražeći portfelj koji se odnosi na evropsku konkurentnost.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)