"Pod zastavom jedinstva za evropsku budućnost": Hiljade Gruzijaca pridružilo se pro-EU maršu

Desetine hiljada Gruzijaca marširalo je ulicama glavnog grada zemlje, Tbilisija u znak podrške pridruživanju svoje zemlje Evropskoj uniji.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Hiljade ljudi marširaju u Gruziji u znak podrške članstvu u EU uoči izbora​​​​​

Pro EU miting je održan samo nedelju dana uoči parlamentarnih izbora, koji će se održati 26. oktobra, na koje se naširoko gleda kao na test za utvrđivanje da li se Gruzija vraća u orbitu Rusije ili nastavlja svojim proevropskim putem.

"Ovo je poslednji skup pred predstojeće izbore i ovo nije ni pod kakvim političkim barjakom, ovo je pod zastavom jedinstva za evropsku budućnost Gruzije", rekao je proevropski demonstrant Nodar Haršiladze.

On je dodao da je zato važno da se iskaže mišljenje naroda iza scene "kada vlada veoma aktivno podriva evropsku budućnost".

"Dakle, ovo je naš odgovor, naš glas je da podržimo Evropu i naravno da pokažemo da nas je mnogo i da smo ujedinjeni", naveo je on.

Prošle godine je EU dodelila Gruziji status zemlje kandidata, ali od tada pristalice opozicije tvrde da je vladajuća partija Gruzijski san smanjila šanse zemlje da se zemlja ridruži bloku.

Kontroverzno zakonodavstvo

Dva nedavna zakona posebno su okupirale pažnju Brisela.

Ranije ovog meseca, predsednik gruzijskog parlamenta potpisao je kontroverzni zakon protiv LGBTK+ prava nakon što je predsednica Salome Zurabičvili odbila da ga usvoji.

Predlog zakona, koji su oštro kritikovale grupe za ljudska prava i LGBTK+, uključuje zabranu istopolnih brakova, usvajanja od strane istopolnih parova i ograničenja u prikazivanju LGBTK+ parova u medijima.

Takođe zabranjuje brigu o rodnoj afirmaciji i promenu rodnih oznaka u zvaničnim dokumentima, što je potez za koji aktivisti kažu da nesrazmerno utiče na transrodne osobe i da je direktno povezan sa zločinima iz mržnje protiv LGBTK+ u zemlji.

Predsednik parlamenta Šalva Papuašvili rekao je u objavi na društvenim mrežama da je zakon „zasnovan na zdravom razumu, istorijskom iskustvu i vekovima starim hrišćanskim, gruzijskim i evropskim vrednostima".

U maju je parlament usvojio i kontroverzni zakon o stranim agentima koji zahteva od medijskih organizacija i nevladinih organizacija da se registruju kao strani agenti ako dobiju najmanje 20% svojih sredstava iz inostranstva, namećući velike kazne onima koji se ne pridržavaju toga.

Vlasti Gruzije tvrde da će nova mera, koju su nazvali "zakon o transparentnosti", obuzdati navodne strane pokušaje da utiču na unutrašnju politiku.

Međutim, kritičari su ga nazvali ruskim zakonom jer kažu da odražava sličan zakon koji je Kremlj usvojio da cilja, diskriminiše i na kraju stavi van zakona političke protivnike.

Predsednica Salome Zurabičvili, proevropska liderka navela je:

"Želim da se obratim našim partnerima, Evropljanima ili Amerikancima, i da im kažem da ćemo kada uđemo u EU, biti takav partner i saveznik kakvog ne možete ni da sanjate", rekla je ona na mitingu u Tbilisiju.

Inače, oba spomenuta zakona je oštro kritikovala Evropska unija, što je dovelo do zamrzavanja procesa pridruživanja Gruzije EU.

Neki Gruzijci strahuju da će biti uvučeni dalje u orbitu Moskve nakon više od tri decenije nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Gruzijski san i dalje najpopularnija partija u zemlji, a neki anketari očekuju da će oni osvojiti više od 40 odsto glasova.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)