Čovek koji je uspeo da spasi nemačkog kancelara od debakla! Važna pobeda za Šolca, čije su zasluge?

Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca najverovatnije je sačuvala vlast u saveznoj državi Brandenburg jer je na lokalnim izborima osvojila 31 odsto glasova, pokazale su izlazne ankete nemačkog javnog servisa. Za sve to je zaslužan jedan čovek.

Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia Državni premijer Brandenburga i glavni kandidat SPD-a na regionalnim izborima u Brandenburgu, Ditmar Voidke (u sredini) obraća se pristalicama nakon objavljivanja izlaznih anketa izbora Socijaldemokratske partije SPD-a u Potsdamu, u istočnoj Nemačkoj, 22. septembra 2024. tokom regionalnih državnih izbora u istočnoj nemačkoj državi Brandenburg.

Prema prvim rezultatima izbora u saveznoj nemačkoj državi Brandenburg, Socijaldemokratka partija Nemačke (SPD), na čelu sa sadašnjim kancelarom ove zemlje Olafom Šolcem, pobednik je izbora u saveznoj državi Brandenburg, pobedivši, suprotno očekivanjima, za dlaku ispred desnopopulističke Alternative za Nemačku (AfD).

To je pre svega zasluga brandenburškog socijaldemokratskog premijera Ditmara Vojdkea.

"Čini se da su socijaldemokrate, kao i toliko puta u istoriji, sprečile ekstremiste na njihovom putu do vlasti", rekao je on.

Vojdke je time aludirao na tesnu pobedu njegove Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) ispred desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD) koja je proteklih meseci ubedljivo vodila u ispitivanjima javnog mnjenja.

Kako su glasali u saveznoj državi Brandenburg?

Za SPD u Brandenburgu, prema prvim rezultatima, glasalo je 31,2 odsto birača. AfD podržava 29,2 odsto. Sa 11,6 odsto glasova, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ostvarila je do sada najslabiji rezultat u jednoj istočnonemačkoj saveznoj državi. Novoosnovana levičarska populistička partija Sahra Vagenkneht (BSV) osvojila je 12 odsto.

Stranka Zelenih, koja je do sada u Brandenburgu bila u koaliciji sa SPD-om i CDU, nalazi se na pragu izbornog cenzusa, ali će zbog mogućih direktnih mandata najverovatnije ući u parlament u Potsdamu. Liberalno-demokratska partija (FDP), koja učestvuje u radu koalicione vlade Olafa Šolca na saveznom nivou, nije uspela da pređe izborni cenzus.

Velika izlaznost

Voidke, kao i lideri dosadašnjih koalicionih partnera u Brandenburgu, nagovestili su nastavak sadašnje koalicije SPD, CDU i Zelenih.

Voidke je u predizbornoj kampanji najavio da, ako AfD pobedi na izborima, neće biti dostupan kao premijer. Prema mišljenju analitičara, njegova popularnost u Brandenburgu doprinela je oporavku SPD-a, koji je u istraživanjima javnog mnjenja pre nekoliko nedelja bio ispod 20 odsto.

Uspeh SPD-a smanjio je pritisak na saveznu vladu socijaldemokrate Olafa Šolca, koja je na udaru kritika zbog neefikasnosti, pre svega u oblasti migracija i ekonomske politike, ali i posle lošeg rezultata vladajućih partija na izborima u Saksonija i Tiringija početkom septembra

Na izborima u Brandenburgu pitanje migracije, kao i podrška Ukrajini, imalo je odlučujuću ulogu.

Sa 74 odsto, izlaznost je bila znatno veća nego 2019. godine kada je glasao 61 odsto od oko 2,1 milion građana sa pravom glasa.

(JA/EUpravo zato/Index)