Donald Tusk poručio: "Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje EU, a tesna saradnja sa Srbijom biće mi prioritet"

Poljski premijer, Donald Tusk u dvodnevnoj je poseti Srbiji. U Palati "Srbija" Tusk je imao tet-a-tet sastanak sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a evo i koje su poruke lideri poslali nakon susreta.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav Poljski premijer Donald Tusk je u dvodnevnoj poseti Srbiji

Svečani doček poljskog premijera Donalda Tuska srpska delegacija priredila je u Palati Srbija. Poljskog premijera sačekao je srpki, Miloš Vučević, nakon čega je sastanak tet-a-tet sa Tuskom održao srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske, posle kojeg su se zvaničnici obratili medijima.

"Nema komplatne EU bez Srbije"

Poljski premijer Dinald Tusk prisutnima se obratio na srpskom jeziku rekavši da Poljska podržava Srbiju na putu evrointegracija i da će to i dalje činiti, kao i da nema kompletne Evropske unije bez Srbije.

On je naveo da podržava regionalnu saradnju, Inicijativu "Otvoreni Balkan" kao i Berlinski proces, te da su mu odnosi sa Srbijom bili i ostali važni.

Istakao je i da se njegovi stavovi i namere prema Srbiji nisu promenili godinama.

"Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, a tesna saradnja sa Srbijom biće moj prioritet", istakao je Tusk.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zahvalio je Tusku što je kao predsednik Evropskog saveta donosio važne poruke Beogradu u trenutku kada su, kako je istakao, postojale sumnje oko evropskog puta Srbije.

"On je doneo ohrabrujuće poruke i želeo je da čuje naše stavove", kazao je Vučić i dodao da je  Poljska važan partner Srbije u ekonomiji, navodeći da je razmena dve zemlje u 2023. godine iznosila više od dve milijarde evra.

"Očekujemo da ona bude i viša u narednim mesecima. Poljska nam je sada na sedmom, osmom ili devetom mestu kao ekonomski partner, dok je 10 godina bila na 27. mestu. Poljska će nam pomoći u sferi inovacija, startapa, gde je Poljska važna", kaže predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je sa poljskim premijerom razgovarao i o važnim političkim pitanjima.

"I Tusk i, juče Micotakis, preneli su mi važne poruke. Otvorili su neke nove vidike po pitanju priključenja Srbije Evropskoj uniji. Znam da će Tusk podržati Srbiju na evropskom putu", naglasio je on.

Kaže i da ga je zamolio da sasluša stav Beograda po pitanju Kosova i Metohije i dodao:

"On je kriv što ja nisam u Kazanju i premijer Tusk želi da vidi punu usklađenost Srbije sa EU, uključujući i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji", zaključio je predsednik Srbije.

Vučić je na svom Instagram prfilu napisao o čemu je sve razgovarao sa Tuskom: 

Analitičari i stručna javnost ocenjuju da je negovanje dobrih odnosa sa Poljskom veoma važno jer je reč o zemlji koja ima važnu ulogu među zemljama bloka. 

Poseta Tuska i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa dolazi u vreme kada je balkansku turneju započela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der lajen.

Ona je posetu zemljama Zapadnog Balkana započela juče u Tirani, dok u Beograd stiže tokom sutrašnjeg dana.

(M.A/EUpravo zato)