Zelenski doputovao u Dubrovnik na samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa: Prisustvuje i predsednik Vučić

Na samitu u Dubrovniku će biti reči o primeni Formule mira, najavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Tonci Plazibat / CROPIX / imago stock&people / Profimedia Vladimir Zelenski i Andrej Plenković na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik, gde će danas biti održan samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa".

"Došao sam u Hrvatsku da se sastanem sa premijerom Andrejem Plenkovićem, predstavnicima drugih zemalja regiona i da učestvujem na trećem samitu "Ukrajina – Jugoistočna Evropa", objavio je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je najavio da će na početku posete razgovarati sa Plenkovićem o nastavku odbrambene saradnje, rehabilitaciji ukrajinskih vojnika koji su ranjeni na liniji fronta, kao i o obnovi Ukrajine.

Prema njegovim rečima, na samitu će biti reči o primeni Formule mira.

"Razgovaraćemo o međunarodnim naporima za postizanje mira i implementaciji Formule mira, našem zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove sa našim partnerima, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO", rekao je Zelenski.

Skupu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U pitanju je treći samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" koji ima za cilj da iskaže solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini u kojoj već dve i po godine bukti rat protiv Rusije.

Prvi samit u tom formatu je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani.

(EUpravo zato/Agencije)