Šolcu ankete nisu naklonjene: Pozicija kancelara mu je dovedena u pitanje uoči ključnih izbora

Regionalni izbori u Brandenburgu u nedelju mogli bi da dovedu do toga da socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca prvi put izgube izbore u Nemačkoj, dok se mnogi pitaju da li bi Šolc trebalo da se ponovo kandiduje za mesto kancelara.

KAY NIETFELD / AFP / Profimedia Nemački kancelar Olaf Šolc

SPD je bio prvi na svim regionalnim izborima u bivšoj istočnonemačkoj državi i vodio je svoju vladu od ponovnog ujedinjenja 1990. godine, ali prema najnovijoj anketi ZDF-a, trenutno je na drugom mestu sa 27% glasova, gotovo izjednačen sa krajnje desničarskom AfD (28%).

Iako će SPD verovatno ostati u vladi, a nemačke centrističke partije odbijaju da sarađuju sa krajnjom desnicom, ovaj ishod bi označio drugu pobedu AfD-a na državnim izborima za mesec dana.

Takve ankete u Brandenburgu su rezultat Šolcove nepopularne savezne vlade, prema tom ogranku SPD-a.

„Mnogi ljudi mi kažu da mi dobro ide, ali mi želimo da pređemo na one u Berlinu’“, rekao je prošle nedelje za Špigl  premijer Brandenburga SPD Ditmar Voidke koji je na ovoj funkciji 11 godina.

Iako su izborna jedinica i privatna rezidencija kancelara u Potsdamu, u Brandenburgu, Voidke je zamolio Šolca da ga ne prati u kampanji, pri čemu se premijer države oslanja na sopstvenu popularnost, a nedavna anketa ZDF-a pokazuje da 55% ispitanika želi da ostane.

Prošle godine Brandenburg je postao druga najbrže rastuća država u Nemačkoj, podstaknut dolaskom Tesline prve evropske gigafabrike, koja je doprinela njenoj transformaciji iz postsocijalističkog regiona uglja u raj za zelenu industriju.

Ali ne ide sve glatko u regionu.

Između ruralnih područja sa sve manje stanovnika i bogatijih predgrađa koja sada okružuju Berlin, kontroverze oko vlade, migracije i rata u Ukrajini dale su podstrek krajnjoj desnici.

Pistorijus velika pretnja Šolcu

Nemački mediji su nedeljama izveštavali da će nezadovoljstvo Šolcom unutar SPD-a postati javno u slučaju poraza, na trećim razočaravajućim državnim izborima za SPD posle Tiringije i Saksonije. Njegova stranka mesecima zaostaje za CDU i AfD u nacionalnim anketama.

Neki su spekulisali da bi ministar odbrane Boris Pistorijus, najpopularniji nemački političar, mogao da se kandiduje za mesto kancelara umesto Šolca, iako se to obično odbacuje kao spekulacija zasnovana na rejtingu popularnosti unutar stranke.

Prvi put je jedan viši zvaničnik javno podržao taj scenario ove nedelje.

„Ako neko poput Borisa Pistorijusa ima tako dobru reputaciju, SPD mora da razmisli da li je on najbolji izbor za kancelara ili treba da uđe u trku sa sadašnjim kancelarom", rekao je Diter Rajter, socijaldemokratski gradonačelnik Minhena.

Ogranak SPD-a u Brandenburgu i dalje se nada centrističkom porastu, posebno pošto je stranka značajno sustigla zaostatak otkako je kaskala za AfD-om za 10 poena u nekim anketama prošle godine.

„Jasno stavljam do znanja da se na ovim izborima radi samo o jednoj stvari, našoj matičnoj državi Brandenburg", rekao je sadašnji premijer Brandenburga za N-TV.

(M.A./EUpravo zato/euractiv.com)