Po projektu i do 3,5 miliona dinara! Otvoren novi Javni poziv za građanska naučna istraživanja

Otvoren je novi Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja (GNI), koji raspisuje Centar za promociju nauke, pod okriljem Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Krecl Adam / ČTK / Profimedia Otvoren drugi Javni poziv za građanska naučna istraživanja. Ukupan budžet je 35 miliona dinara, po projektu i do 3,5 miliona dinara.

Zbog izuzetnog kvaliteta prethodnih prijava i potencijala za realizaciju većeg broja projekata, Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i ove godine raspisuju Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja, navedeno je na sajtu centra.

Ovaj poziv je prilika za naučnike i građane da zajedničkim snagama rade na rešavanju važnih društvenih izazova, dok je cilj poziva snažnije povezivanje istraživača i građana radi iznalaženja odgovora na društvene izazove i ostvarenja zajedničkih ciljeva, navedeno je u saopštenju.

Ukupna sredstva opredeljena za finansiranje realizacije projekata građanskih naučnih istraživanja iznose 35 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se može odobriti za realizaciju pojedinačnog projekta iznosi tri i po miliona dinara.

Šta bi trebalo da sadrže predlozi projekata?

Predlozi projekata treba da sadrže konkretan plan istraživanja i aktivnosti, plan za saradnju i razmenu znanja, kao i da nedvosmisleno pokazuju na koji način će projektne aktivnosti doprineti naučnom znanju i društvu u celini.

Podnosilac prijave i koordinator projekta može biti istraživač zaposlen u naučnoistraživačkoj organizaciji koja je registrovana na području Srbije.

Obavezna je saradnja istraživača i barem jednog aktera koji dolazi van naučnoistraživačke i akademske zajednice, kao i uključivanje građana u projektne aktivnosti i istraživački proces.

Centar za promociju nauke pripremio je i vodič za građanska naučna istraživanja koji sadrži sve ključne informacije o ulozi građana u ovom tipu istraživanja, izazovima i prednostima, kao i značajima otvorene nauke i Ciljeva održivog razvoja.

Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja biće otvoren do 10. oktobra.

(M.A./EUpravo zato)