Poslovna društvena mreža zloupotrebljavala lične podatke korisnika: Zato sad moraju da iskreširaju 31 miliona EUR

Irski regulator za zaštitu podataka kaznio je poslovnu platformu LinkedIn sa 310 miliona evra zbog nezakonite obrade ličnih podataka korisnika u Evropskoj uniji koje je koristio za ciljanu reklamu.

Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia

Regulatori Evropske unije izrekli su kaznu poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn-u u iznosu od 310 miliona evra zbog kršenja strogih pravila o privatnosti podataka korisnika u EU.

Irska Komisija za zaštitu podataka izrekla je opomenu poslovnoj društvenoj mreži u vlasništvu Majkrosofta zbog zabrinutosti u vezi sa "zakonitošću, pravičnošću i transparentnošću" kada je u pitanju obrada ličnih podataka u svrhu oglašavanja.

Regulator sa sedištem u Dablinu glavni je nadležni organ za zaštitu privatnosti LinkedIn-a u 27-članoj EU, jer je evropsko sedište kompanije tamo locirano.

Nadzorno telo je saopštilo da je sprovelo istragu i otkrilo da LinkedIn nije imao zakonsku osnovu za prikupljanje podataka kako bi ciljao korisnike putem onlajn oglasa, što predstavlja kršenje pravila o privatnosti poznatih kao Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR). LinkedIn je naloženo da se uskladi sa ovim pravilima.

Obrada ličnih podataka "bez odgovarajuće zakonske osnove je jasno i ozbiljno kršenje" prava na zaštitu podataka u EU, rekao je zamenik poverenika Grem Dojl u saopštenju.

Iz LinkedIn-a su izjavili da, iako veruju da je sve "u skladu" sa pravilima, radiće na tome da osiguraju da njihove "oglašivačke prakse" ispunjavaju zahteve.

(EUpravo zato)