Tri nemačka grada do kojih više nećete moći jeftinom avio-kompanijom: Ukidaju sve operacije, "prekipelo" im

Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner saopštila je da će od leta 2025. prekinuti letove sa tri nemačka aerodroma, okrivljujući za tu odluku visoke poreze i takse.

Szymon Bartosz / Alamy / Alamy / Profimedia

Avio-kompanija Rajaner najavila je da će smanjiti svoje letove u Nemačkoj za dodatnih 12 odsto za letnju sezonu 2025. godine. Ova odluka podrazumeva smanjenje broja sedišta za 1,8 miliona i ukidanje 22 rute.

Aviokompanija je kao razlog za ove mere navela nedostatke nemačke vlade, ističući da neuspeh u smanjenju poreza na vazdušni saobraćaj, kao i taksi za bezbednost i kontrolu vazdušnog saobraćaja, ometa oporavak i rast.

Kompanija, naime, planira da zatvori svoje baze u Dortmundu, Drezdenu i Lajpcigu, dok će u Hamburgu broj letova smanjiti za 60 odsto. Ovo će rezultirati ukidanjem 22 rute za leto 2025. godine. Gubitak od 1,8 miliona sedišta značajno će uticati na radna mesta, turizam i povezanost.

Nemačka je sada rangirana kao najlošije tržište u avio-industriji posle pandemije, sa samo 82 odsto prometa iz 2019. godine koji je obnovljen. Putnici iz Nemačke sada se suočavaju sa najvišim cenama avio-karata u Evropi, nakon što je Lufthansa dobila pomoć od šest milijardi evra. Performanse Nemačke oštro se razlikuju u poređenju sa drugim zemljama EU kao što su Švedska, Italija, Mađarska i Poljska, koje smanjuju troškove kako bi podstakle oporavak avijacije.

Rajaner apeluje na nemačku vladu

Rajaner je pozvao ministra saobraćaja Folkera Visinga i celu vladu da preduzmu hitne mere. Aviokompanija je zatražila smanjenje troškova i rešavanje problema u nemačkom vazduhoplovnom sistemu ukidanjem poreza na vazdušni saobraćaj, smanjenjem taksi za kontrolu vazdušnog saobraćaja i odlaganjem povećanja ograničenja taksi za bezbednost od 50 odsto (od januara 2025. godine) kako bi se sprečila dodatna smanjenja za leto 2025.

Avio-kompanija je više puta upozoravala da će prebaciti kapacitete u druge zemlje EU ako Nemačka ne ispuni svoje zahteve da poništi povećanje poreza na vazduhoplovstvo i smanji troškove kontrole letenja.

(EUpravo zato/JA)