Proizvodnja šampinjona je prilično zahtevan posao i traži veliku, zbog čega mnogi koji su se upustili u ovaj posao od njega ubrzo odustanu odustaju. Ipak, ukoliko ste istrajni u ovom biznisu, dobra zarada vam je zagarantovana.
Primer Živojina Srećkovića, koji se bavi proizvodnjom šampinjona, je upravo takav i govori o istrajnosti i rezultatima koji su došli kao nagrada za posevećenost.
Priča o ZETA šampinjonima počela je pre tri godine, kada je vlasnik ove firme, Živojin Srećković, odlučio da napusti posao u privatnoj firmi i započne sopstveni biznis.
Proizvodnjom šampinjona je, kako kaže, počeo da se bavi na predlog prijatelja.
S obzirom na to da nije imao iskustva u tom poslu, sam početak je bio težak i mukotrpan, priča Srešković.
Prema njegovim rečima, najteže je bilo ući u posao, naučiti proizvodnju, pronaći tržište i radnike.
Zahvaljujući snažnoj volji, upornosti i nesebičnom zalaganju svih članova porodice, Živojin je uspeo da premosti prepreke na koje je nailazio i danas sa ponosom kaže da živi od svog rada.
Živojin je proizvodnju pokrenuo bez ikakvih državnih subvencija i kredita. U tome su mu pomogli tast i tašta, koji su čitav radni vek proveli u inostranstvu i svoju životnu ušteđevinu uložili u njegov biznis, uzgoj šampinjona.
Živojin i Dražena, zet i tašta, glavni su nosioci posla u ovoj firmi, a kako kažu, dobri porodični odnosi, razumevanje i sloga, preneti su i na njihov posao i samim tim, rezultate.
Mesečna proizvodnja šampinjona iznosi dve i po tone, a posebna pažnja poklanja se kvalitetu, jer je on presudan za pozicioniranje na tržištu.
Inače, pečurke se u ljudskoj ishrani koriste još od praistorije.
U Evropi je uzgoj gljiva započeo tek oko 1650. kada su povrtari u okolini Pariza počeli da gaje šampinjone. Poslednjih godina uzgoj pečuraka doživeo novi procvat posebno nakon popularizacije veganstva i zdrave ishrane, jer se gljive koriste vrlo značajan izvor proteina.
Zato ne čudi što je po proceni stručnjaka uzgoj pečurkama postao vrlo unosan biznis vredan oko milijardu dolara.
Postoji više od 140. 000 vrsta od kojih su 3000 jestivih pečuraka ali se komercijalno uzgaja i koristi u ishrani svega desetak vrsta.
Najpopularniji su šampinjoni koji se nalaze na vrhu liste zdravih namirnica. Ime su dobili po francuskoj reči „champignon" što u prevodu znači pečurka, ili šumska gljiva.
Sa 94 odsto svetske proizvodnje najveći proizvođač i izvoznik pečuraka je Kina, potom sledi Japan pa SAD.
Maleni gradić Kenet skver u Pensilvaniji sa proizvodnjom od 200.000 tona šampinjona godišnje je prestonica uzgoja ove vrste gljiva u SAD.
(M.A./EUpravo zato/rtk.co.rs/domacinskakuca.rs)