Nova šansa za poljoprivrednike da obnove mehanizaciju: Raspisan IPARD javni poziv za nabavku traktora

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisisala je Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora u oviru IPARD III programa.

Mondo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisisala je Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora u oviru IPARD III programa.

Zahtev za odobravanje prava na podsticaje u skladu sa Javnim pozivom za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora podnosi se do 8. novembra.

Predmet Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u nabavku novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu.

Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

Prihvatljiv je traktor vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima i treba da ispunjava uslove, normative i standarde u pogledu ograničenja emisije izduvnih gasova i zagađujućih čestica za motore za vandrumsku mobilnu mehanizaciju, odnosno odgovarajući „Stage” ili „Tier” standard.

Subvencija do 75 posto

Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 2.696.025.600 dinara.

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, kao i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Informacije u vezi sa raspisanim Javnim pozivom dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova, ili putem mejla ipard.info@minpolj.gov.rs.

Kako je Aleksandar iz Novog Kneževca olakšao posao i povećao prinose

Aleksandar Tišma iz Novog Kneževca koji se ratarstvom bavi od malena kaže da mu je nabavka nove mehanizacije promenila tok posla kojim se bavi. Uglavnom bavi ratarstvom i malo povrtarstvom, a gaji industrijsku papriku koja se koristi za proizvodnju različitih prehrambenih proizvoda kao što su umaci, pirei, sušene paprike, začini, ili konzervirana hrana poput ajvara ili paprike u teglama.

Ovaj poljoprivrednik sa severa Banata se poslom bavi dugo, pa je vemenom njegova mehanizacija počela da zastareva. Tišma kaže da je proizvodnja paprike s tim mašinama postajala sve teža.

Sada ima novu mehanizaciju, i kako navodi, sve je mnogo lakše i brže.

Da bi održao korak sa potrebama tržišta, Aleksandar je shvatio da na neki način mora da unapredi i poveća proizvodnju, ali da istovremeno ne oteža sebi posao i što je najvažnije, ne ugrozi kvalitet proizvoda. Čuo je za IPADR fond, raspitao se, a onda i konkurisao za sredstva koja daje Evropska unija za poljoprivredne proizvođače u Srbiji.

On je učestvovao na Prvom javnom pozivu za odobravanje projekta IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije. Tako je i došao do vredne nove opreme koja mu je ubrzala i olakšala posao.

Nabavio je sejalicu i setvospremač u vrednosti od 86.425 evra, dok mu je isplaćen podsticaj u iznosu od 58.900 evra. Od toga, EU je finansirala deo u iznosu od 44.180 evra, dok je domaće koofinansiranje iznosilo 14.726 evra.

"Dobio sam povrat od 60 odsto, za kupovinu Horch sejalice i Berdnar germinatora dužine osam metara", precizirao je Aleksandar.

Tišma kaže da je mnogo unapredio proizvodnju.

"Kupovinom nove mehanizacije dobio sam na brzini, a da pri tom to nije uticalo na kvalitet. Sada sve stižem da uradim u roku", kaže naš sagovornik, korisnik IPARD programa.

(M.A/EUpravo zato)