Pomislite samo koliko se kafe dnevno popije u svetu i koliko se taloga baca svaki dan, bilo da se radi o domaćinstvima ili kafićima i restoranima.
Većina nas bi pomislila da nije šteta baciti talog u đubre i da on ničemu ne služi, ali to i nije baš tako.
Danci poručuju da je većina vrednih sastojaka kafe sadržana baš u tom talogu koji mi olako bacamo.
Kako su Danci jedni od vodećih svetskih ljubitelja kafe, u kompaniji Beyond Coffee rade sledeće: od kafića nabavljaju talog kafe koji bi se inače bacio i koriste ga za - uzgoj bukovače.
I vi možete biti sam svoj uzgajivač
Ohlađeni talog kafe pomešaju s micelijumom, vegetativnim delom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje.
Najpre se tri nedelje drže na toplom, tamnom mestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije sa visokom vlagom i više svetlosti. Tada počinju da niču bukovače.
Napominju i kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata korišćenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje mogu koristiti.
Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od dućana u kojem ih potom prodaju.
Ali isto tako možete kupiti i micelijum i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u sopstvenom domu od taloga kafe koju vi pijete, a možete ga i zatražiti od komšija.
Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače.
Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio svetom - pretpostavlja se da je trenutno reč o pet hiljada inicijativa koje se njime bave.
Ne morate ići u Beyond Coffee po pečurke ili sastojke, ali ako se nađete u blizini možete svratiti po jedan zanimljiv suvenir.
Reč je o čaši za kafu delimično napravljenoj od taloga kafe.
"Ova čaša ima miris kafe pre nego što je uopšte natočite u nju", poručuju zadovoljno proizvođači.
Inače, kilogram bukovače u Srbiji trenutno košta oko 700 dinara po kilogramu.
(M.A./EUpravo zato/punkufer.hr)