Bilo da je dete bogato ili siromašno, mora da ima jedan zdrav obrok! Kako se EU zemlja trudi da ovo postigne?

Rezultati istraživanja su objavljeni u momentu kada zemlja priprema zakone za smanjenje gojaznosti kod dece.

Joa Souza / imago stock&people / Profimedia Školska kantina

Gotovo trećina školskih menzi u Španiji nudi deci previše pržene hrane svake nedelje, dok više od trećine ne obezbeđuje dovoljno svežeg povrća, pokazuje istraživanje nacionalne agencije za hranu.

Rezultati, zasnovani na podacima iz 2023. godine, dolaze u trenutku kada španska vlada, predvođena socijalistima, priprema zakon koji ima cilj da smanji gojaznosti ograničavanjem nezdrave, zaslađene hrane i uvođenjem obavezujućih preporuka agencije za hranu.

Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da je 40,6 odsto španske dece uzrasta od šest do devet godina imalo višak kilograma, od čega je 17,3 odsto klasifikovano kao gojazno.

Prema izveštaju, trećina školskih jelovnika nije pod nadzorom osoba sa nutricionističkim kvalifikacijama, dok 29,2 odsto škola servira tri ili više porcija pržene hrane nedeljno, što premašuje preporučeni maksimum od dve porcije. Takođe je utvrđeno da više od 70 odsto škola ne koristi maslinovo ulje ili suncokretovo ulje bogato oleinskom kiselinom za prženje hrane.

U međuvremenu, 37 odsto škola nudi dve ili manje porcija svežeg povrća nedeljno, dok je preporučeno između tri i četiri porcije. Oko 7 odsto školskih kantina nikada ne služi ribu, dok 16 odsto ne nudi preporučene četiri do pet porcija voća nedeljno. Takođe, trećina kantina servira unapred pripremljena jela četiri ili više puta nedeljno.

Obavezujuće preporuke

Reagujući na izveštaj, špansko ministarstvo za potrošačka i socijalna prava saopštilo je da radi na kraljevskom dekretu kojim bi preporuke agencije za hranu postale obavezujuće "i pooštrili kriterijumi za hranu koja najviše šteti zdravlju".

Kwanchai Chai-udom / Alamy / Alamy / Profimedia 

Ministarstvo je dodalo: "Kraljevski dekret će zabraniti služenje zaslađenih pića – ili bilo kojih alternativa vodi – tokom školskih obroka, što uzima u obzir još jedan nalaz izveštaja: da je sve manje škola koje tokom obroka nude isključivo vodu."

Podaci pokazuju da je 2021. godine 99,7 odsto škola nudilo samo vodu uz obroke, dok je taj procenat 2023. pao ispod 85 odsto.

U objavi na društvenoj mreži Bluesky, španski ministar za potrošačka pitanja Pablo Bustinduj naglasio je da je potrebno preduzeti mere kako socio-ekonomski faktori ne bi određivali zdravlje dece.

"Trideset odsto kantina servira tri ili više porcija pržene hrane nedeljno", napisao je. "Kraljevski dekret o školskim kantinama će uspostaviti zajedničke kriterijume u skladu sa međunarodnim nutricionističkim standardima. Zdravlje dece ne sme zavisiti od poštanskog koda".

Deca u Evropi - trećina gojaznih

Gotovo trećina dece osnovnoškolskog uzrasta u Evropi ima višak kilograma ili je gojazna, dok je skoro četvrtina dece u EU u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

U oktobru 2023. godine, koalicija stručnjaka upozorila je da je neophodno da deca širom Evrope svakodnevno dobijaju barem jedan nutritivno bogat školski obrok kako bi se suzbila rastuća stopa gojaznosti, sprečile hronične bolesti i smanjile društvene nejednakosti.

S obzirom na krizu troškova života koja mnoge porodice na kontinentu dovodi do krajnjih granica, članovi četvorogodišnje inicijative EU za zdravu ishranu pozvali su na hitne mere kako bi se svim evropskim đacima obezbedio makar jedan zdrav obrok dnevno.

"Kada jednom kažete da svako dete mora da dobije zdrav školski obrok svakog dana – bilo da je bogato, siromašno, iz ugroženog naselja ili bilo gde drugo – to postaje minimalni standard koji bi u Evropi imao mnogo smisla", rekao je Peter Defranceski, član projekta SchoolFood4Change.

(EUpravo zato/Gardijan)