Nemačka prijavila prvi slučaj nove varijante majmunskih boginja: Stručnjaci poručuju da nema razloga za paniku

Majmunske boginje harale su ovog leta afričkim kontinentnom, dok je ovaj virus u tom delu sveta samo ove godine odneo oko hiljadu života. Slučaj zaražene osobe u avgustu je prijavila Švedska, dok je pre par dana virus detektovan i u Nemačkoj.

ABACA / Abaca Press / Profimedia U ševedskoj detektovani slučajevi mpoksa, virusa poznatijeg kao majmunske boginje

Nemačka je prijavila svoj prvi slučaj nove vrste mipoks-a, virusa koji stoji iza velike epidemije majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i susednim zemljama.

Majmunske boginje mogu izazvati bolan osip, povećanje limfnih čvorova i groznicu.

Većina žrtava se potpuno oporavlja, ali neke se jako razbole. Mpoks je, inače ove godine odneo više od 1.000 života na afričkom kontinentu.

Nemački slučaj, koji je otkriven 18. oktobra, došao je iz inostranstva. Prema rečima stručnjaka,  rizik za opštu populaciju je i dalje nizak, objavila je u utorak nemačka agencija za kontrolu bolesti - institut Robert Koh.

Podsetimo, u avgustu je slučaj zaražene osobe ovim cirusom prijavila i Švedska, a kako su tada navele švedske vlasti, pacijent se zarazio tokom posete dela Afrike.

Šta je mpoks?

Mpoks, ranije poznat kao majmunske boginje, uzrokovan je istoimenim virusom i prvi put je otkriven kod majmuna korišćenih za istraživanja 1958. godine, prema podacima SZO. Prvi ljudski slučaj prijavljen je 1970. godine u današnjem DRC-u. Virus je sada endemičan u zemljama centralne i zapadne Afrike, ali je izazvao globalnu epidemiju 2022. u zemljama koje ranije nisu prijavljivale slučajeve, kao što je Evropa.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Afrika CDC), u avgustu su proglasili mpoks hitnim zdravstvenim stanjem.

Tada su saopštili da je broj sumnjivih slučajeva širom kontinenta ove godine premašio 17.000.

(M.A./EUpravo zato)