Od placente i srca, preko mozga pa do arterija: Mikroplastika sada pronađena i na ovom mestu

Mikroplastika je tkrivena u krvi, majčinom mleku, posteljici i nizu organa. U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, pronađena je i u masnim naslagama odnosno plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija.

smita kurane / Alamy / Alamy / Profimedia Protok krvi kroz arterije

U studiji "Mikroplastika i nanoplastika u ateromima i kardiovaskularnim događajima", sprovedenoj u Italiji, komadići mikroplastike pronađeni su u plakovima koje su hirurzi uklonili pri otvaranju začepljenih arterija

Arterije se zapušavaju taloženjem masnih naslaga koje se nazivaju plak. Plak je mešavina masti, kalcijuma, holesterola i ćelijskog otpada u telu. Ova mešavina se taloži unutar zidova arterija i tako sužava te krvne sudove.

Prema ovim podacima, kod 60 odsto pacijenata pronađen je polietilen u plakovima odstranjenim iz arterija.

Tim koji stoji iza ove studije uporedio je rizike od moždanog i srčanog udara i smrti između pacijenata u čijim je plakovima otkrivena mikroplastika i onih kod kojih nije.

Prateći 257 pacijenata skoro tri godine, istraživači su otkrili da je skoro 60 odsto imalo polietilen u plakovima odstranjenim iz arterija. To je jedna od najkorišćenijih vrsta plastike, najčešće za proizvodnju ambalaže, kesa, torbi, folija, boca i samolepljivih etiketa.

Kod 12 odsto pacijenata u masnim naslagama je pronađen polivinil-hlorid, poznatiji po skraćenivi PVC, koji dolazi u krutim i fleksibilnim oblicima, a koristi se za izradu vodovodnih cevi, boca, podova i ambalaže.

Utiče i na rad srca?

Laboratorijske studije pokazuju da mikroplastika može da izazove upalu i oksidativni stres u srčanim ćelijama, zatim da oslabi srce, promeni broj otkucaja i izazove ožiljke na srcu kod životinja, na primer miševa.

Prema ovoj studiji, veći rizik od kardiovaskularnih bolesti među osobama koje su izložene zagađenju povezanim sa plastikom, uključujući izloženost polivinil-hloridu, nego u opštoj populaciji.

Otkriveno je da pacijenti kod kojih je u plakovima pronađena mikroplastika imaju 4,5 puta veći rizik od moždanog, blažeg srčanog udar ili smrti nego oni kod kojih se ta materija nije nataložila.

Studija je objavljena u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

(M.A./EUpravo zato/balkngreenenergynews.com)