Žene koje su u najvećoj meri konzumirale ultraobrađenu hranu imale su veći rizik od razvoja polipa koji mogu da pređu u karcinom, u poređenju sa ženama koje su takvu hranu jele najmanje.
Naučnici su identifikovali mogućeg krivca za globalni porast raka debelog creva i rektuma među mlađom populacijom: ultraobrađenu hranu.
Ova kategorija obuhvata gotove proizvode spremne za jelo, poput pakovanih grickalica, industrijskih hlebova, zaslađenih žitarica za doručak, instant rezanaca i smrznutih pica, namirnica koje tokom poslednjih decenija čine sve veći deo ishrane.
Istovremeno beleži se i rast slučajeva kolorektalnih karcinoma kod osoba mlađih od 50 godina, bolesti koje su se nekada smatrale tipičnim za stariji uzrast.
Ovi pacijenti se često dijagnostikuju kasno i imaju lošiju prognozu, što je podstaklo istraživače da detaljnije ispitaju uticaj savremene ishrane na zdravlje.
U najnovijem istraživanju naučnici su analizirali ishranu i rezultate endoskopija više od 29.000 žena u SAD, prateći njihove zdravstvene podatke tokom više od dvadeset godina.
Žene koje su jele najviše ultraobrađene hrane imale su 45 odsto veći rizik od razvoja adenoma, izraslina ili polipa u debelom crevu i rektumu koji mogu prerasti u rak, u poređenju sa ženama koje su ih jele najmanje.
Većina polipa je bezopasna, ali pojedini mogu vremenom da napreduju i postanu maligni.
Dr Endru Čen, gastroenterolog sa instituta Mass General Brigham i jedan od autora studije, rekao je da se rizik povećava gotovo proporcionalno.
"Što više ultraobrađene hrane jedete, veće su šanse da se pojave polipi u debelom crevu", kazao je on.
Ističe da bi smanjenje unosa ovakve hrane, bogate šećerom, solju, zasićenim mastima i aditivima, moglo da pomogne u ublažavanju porasta ranih oblika kolorektalnog karcinoma.
Primetan je i podatak da nije pronađena veza između unosa ultraobrađene hrane i takozvanih serovanih lezija, drugog tipa promene koja može dovesti do raka debelog creva.
Nalazi su ostali dosledni čak i kada su istraživači uzeli u obzir druge rizične faktore, poput gojaznosti i niskog unosa vlakana.
Istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Oncology, ne dokazuje da ultraobrađena hrana direktno izaziva rak, ali pruža važan uvid u to kako ishrana može uticati na razvoj bolesti.
Naučnicisada ispituju i druge, nedijetetske faktore koji bi mogli objašnjavati porast ranih slučajeva kolorektalnog karcinoma, kao i to da li su pojedine vrste ultraobrađene hrane štetnije od drugih.
U studiji je najveći deo ultraobrađene hrane poticao iz industrijskih hlebova i proizvoda za doručak, sosova, namaza, dodataka jelima, kao i zaslađenih ili veštački zaslađenih napitaka poput gaziranih pića.
"Ishrana svakako nije jedini razlog ovog trenda, često susrećemo pacijente s ranim karcinomom debelog creva koji se hrane veoma zdravo", dodao je Čen.
(M.A./EUpravo zato/euronews.com)