Ove "hramove" fudbala jednostavno morate posetiti: Koji je vaš omiljeni evropski stadion?

Opšte je poznato da je fudbal "najvažnija sporedna stvar na svetu", a kada govorimo o ovom sportu ne možemo da se ne osvrnemo na stadione na kojima se igraju utakmice, kupovi, prvenstva... Iako je teško reći koji su najlepši evropski stadioni, jer lepota je ipak u oku posmatrača, ovo je izbor naše redakcije.

EUpravo zato/Isidora Simanović Stadion San Siro u MIlanu važi za jedan od najlepših i najvelelepnijih stadiona u Evropi. Na njemu nastupaju fudbalski klubovi Milan i Inter

Ljubitelji fudbala sanjaju da ih posete jer važe za mesta izuzetne energije.

Na njima su se igrali važni mečevi i prvenstva, od kojih su neki ušli u istoriju. Jedni su opšta mesta za koje ste morali čuti, dok drugi sa ne tako zvučnim imenima fasciniraju svojom veličinom, izgledom, dizajnom, arhitekturom.

Reč je o evropskim stadionima, a iako nam je bilo teško da izaberemo najlepše i najatraktivnije među njima, izdvajamo nekoliko najpopularnijih.

Jednostavno - San Siro!

San Siro ili Stadion "Đuzepe Meaca" je fudbalski stadion u Milanu, koji se nalazi u istoimenoj četvrti. Na ovom stadionu svoje domaće utakmice igraju Inter i Milan.

EUpravo zato/Isidora Simanović  Stadion San Siro važi za jedan od stadiona koje morate posetiti bar jednom. Ovaj hram fudbala nosi naziv Đuzepe Meaca po legendarnom igraču Intera

San Siro je građen od 1. augusta 1925. do 15. septembra 1926. Za manje od godinu dana izgrađen je stadion s kapacitetom od 35.000 gledalaca. Gradnja je koštala oko 5 miliona lira, a finansirana je od strane tadašnjeg predsednika AC Milana, Piera Pirellija.

Prva utakmica igrana na ovom stadionu bio je upravo derbi između velikih rivala Milana i Intera 19. septembra 1926, kada je Inter je pobedio rezultatom 6-3.

1935. godine AC Milan je prodao stadion gradskim vlastima, koje su dodale drugi nivo gledališta, povećavši kapacitet na 60.000.

Reflektori su postavljeni 1957, a deceniju kasnije postavljen je i semafor. 1980. ovaj "hram fudbala" dobija ime po legendi Intera, Đuzepeu meaci. Stadion je poslednji put obnovljen pred Svetsko prvenstvo 1990, kad je dodat treći nivo i kapacitet povećan na 80.065 sedećih mesta.

Spektakularna Alijanc arena

Alijanc arena je jedan od najmodernijih stadiona na svetu smešten u severnom delu Minhena.

Ulrich Wagner / imago sportfotodienst / Profimedia  Alijanc arena stadion jedan je od najlepših stadiona u Evropi koji svojim izgledom podseća na svemirski brod

Firma Alijanc kupila je pravo da stadion nosi njeno ime sledećih 30 godina. Kada se igraju utakmice Lige šampiona stadion nosi ime Minhen arena, a za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, stadion je nosio ime FIFA SP-stadion Minhen zbog zabrane FIFA da stadioni koriste imena nekog sponzora.

Dva profesionalna fudbalska kluba iz Minhena se koriste ovim stadionom, to su FK Bajern Minhen i FC TSV 1860 Minhen od sezone 2005/06. Pre toga su oba kluba koristila "Olympia Stadion" (Olimpijski stadion).

Alijanc arena je stadion na kome kao domaćini nastupaju fudbaleri Bajerna, a izgrađen je 2005. godine za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu. Stadion ima specijalne efekte sa laserima i svetlima koji se puštaju na svakoj utakmici i tako stvaraju pravi spektakl.

Veličanstveni - Santijago Bernabeu

Stadion Santijago Bernabeu je fudbalski stadion u Španiji i smešten je u glavnom gradu Španije, Madridu. Domaćin stadiona je poznati evropski klub Real Madrid. Stadion Santijago Bernabeu jedan je od 29 stadiona u Evropi koji su uvršteni na spisak organizacije UEFA stadiona sa 5 zvezdica.

Santijago Bernabeu je stadion Real Madrida i sa kapacitetom od 84.454 mesta spada u jedan od najvećih na svetu.

PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia  Stadion Santijago Beranbeu jedan je od nejvaćih stadiona na svetu, a nalazi se u glavnom gradu Španije, Madridu

Ne može se reći da spada u moderne ili najlepše stadione na Starom kontinentu, ali već decenijama spada u spektakularne. Razlog za to je što na njemu nastupa najtrofejniji fudbalski klub u Evropi. Ipak uprava kluba već uvelio razmišlja o pravljenju novog objekta.

Stadion je jedan od najpopularnijih stadiona na svetu, pored stadiona Kamp Nou u Barseloni, Old Traforda u Mančesteru, Vemblija u Londonu, Juventus stadiona u Torinu, Stadiona Đuzepe Meaca u Milanu, Stadiona Totenhem Hotspura u Londonu ili  Marakane u Rio de Žaneiru.

Stadion je tri puta bio domaćin finala Kupa šampiona: 1957, 1969, 1980 i jednom Lige šampiona 2010. godine. Finalni mečevi Evropskog prvenstva u fudbalu 1964. i Svetskog prvenstva u fudbalu 1982. godine, takođe su igrani ovde.

Kultni Vembli

Sa 90.000 mesta Vembli je drugi najveći evropski stadion (odmah iza Kamp noua u Barseloni) a prvi je po veličini natkriveni stadion u svetu.

Sebastian Räppold/Matthias Koch / imago sportfotodienst / Profimedia  Sa 90.000 mesta Vembli je drugi najveći evropski stadion. Stadi Vembli je važio za najkultniji fudbalski stadion, dok današnji, otvoren 2007. godine polako ide njegovim stopama.

Stari stadion Vembli je važio za najkultniji fudbalski stadion, dok današnji, otvoren 2007. godine polako ide njegovim stopama. Na njemu nastupa reprezentacija Engleske, a već je bio domaćin finala Lige šampiona. Specifičan je po tome što je pogled na teren iz svakog ugla stadiona perfektan.

Prema kriterijima UEFA Vembli stadion se ubraja u najmodernija fudbalska zdanja i kategorisan je sa 5 zvezdica.

Stadion je u vlasništvu Fudbalskog saveza Engleske i na njemu svoje utakmice igra fudbalska reprezentacija ove države.

Na njemu se održavaju i neke od utakmica završne faze nacionalnog FA kupa. Takođe 2011. tu je održano finale Lige Šampiona u fudbalu između Barselone i Mančester junajteda, a takođe su finalne utakmice fudbalskog olimpijskog turnira 2012. igrane upravo na Vembliju.

Stadion se odlikuje delimično pokretnim krovom a jedan od najupečatljivijih simbola novog Vemblija je 134 metra visoki luk iznad stadiona. Luk je izgrađen od čelične konstrukcije i ima raspon od 317 m što Vembliju daje jedinstven izgled kada su fudbalski stadioni u pitanju.

Dovoljno je reći - Najveći Kamp Nou

Pol Cartie / Zuma Press / Profimedia  Stadion Kamp Nou u Barseloni važi za najveći stadion u Evropi sa 99.354 mesta

Kamp Nou je sa 99.354 mesta najveći fudbalski stadion u Evropi.

Gotovo da nema turiste koji boravi u Berseloni, da ne obiđe Barselonin stadion.

Ipak, objekat ne spada među najlepše, dok mnogi na sarkastičan način kažu da podseća na veliko betonski parking. Međutim, kada na njemu nastupaju neki od najboljih fudbalera današnjice, malo ko obraća pažnju na estetiku i na to što na stadionu nema toliko modernih sadržaja.

Stadion je otvoren 24. septembra 1957. utakmicom u kojoj su igrali, domaćin FK Barselona i jedan ol-star tim iz Varšave. Sponzori stadiona su bili isto navijači FK Barselone.

1982. Kamp nou je renoviran za 120.000 gledalaca za svetsko prvenstvo, ali je zbog pitanja bezbednosti UEFA smanjila kapacitet stadiona na 98.600 gledalaca.

Kamp nou je jedan od 29 stadiona u Evropi koji ima dozvolu sa 5 zvezdica.

(M.A./EUpravo zato)