Baklju nosi Snup Dog, a ove slavne ličnosti će mu se pridružiti: Ko je sve do sada imao tu čast na OI?

Američki reper će nositi baklju u petak ulicama Pariza. Olimpijski plamen ima za cilj da ujedini ljude oko vrednosti sporta i zajedništva. Ko se pridružuje Snoop-u u petak, a ko je sve do sada od poznatih ličnosti imao tu čast?

Prentscreen/X/Snoop Dogg Snup Dog u Parizu

Olimpijska baklja provela je dva meseca na putu po Francuskoj, a potvrđeno je da će američki reper Snup Dog ovog petka (26. jula) biti među njenim nosiocima pre ceremonije otvaranja Igara u Parizu.

Calvin Cordozar Broadus Jr (pravo ime Snup Doga) proneće olimpijski plamen ulicama Sen Denisa, pariskog predgrađa koji je dom Olimpijskog stadiona i centra za vodene sportove.

Gradonačelnik Saint-Denis Mathieu Anotin oduševljeno je potvrdio ovu informaciju na mreži X, napisavši čiji koncert će biti organizovan.

Takođe je potvrđeno da će drugi nosioci u Sen Deniju ovog petka biti francuska glumica Leticija Kasta, francuski reper MC Solar i ukrajinski penzionisani skakač s motkom Sergej Bubka.

Snup Dog, koji je rođen u Los Anđelesu (naredni domaćin narednih Igara 2028. godine), takođe će biti olimpijski komentator za američku TV stanicu NBC tokom igara.

Olimpijsku baklju do sada je nosilo mnoštvo različitih ličnosti, uključujući bivšeg menadžera Arsenala - Arsena Vengera. 

Među nosiocima su bili i bivši pobednik Svetskog kupa Tijeri Anri, bivši NBA igrač Toni Parker, Francuska skijašica Perin Laffont, vozač Formule 1 Šarl Leklerk, BMKS svetski šampion Matijas Dandoa, i bivša američka fudbalerka Megan Rapinoe.

Od slavnih ličnosti van sveta sporta, tu čast imali su Pop ikona i člana benda BTS, Jin, pevačica Olivija Ruiz, kao i glumica Hali Beri, kojoj se pridružio i direktor Kanskog festivala Tijeri Fremo.

Inače, prema pravilima Olimpijskih igara, identitet ličnosti koja će biti krajnji nosilac baklje za paljenje olimpijskog plamena ostaje strogo čuvana tajna.

Postoje glasine da bi nekoliko pevača moglo da nastupi tokom ceremonije otvaranja, poput Lejdi Gage ili Selin Dion, ali šuška se i o francuskim sportistima poput bivše atletičarke Mari-Žoze Perek ili čak fudbalske legende Zinedina Zidana.

Bivši nadaleko poznati fudbaler i potonji predsednik UEFE Mišel Platini svoj glas dao je Zidanu.

„Onaj ko zapali plamen u Parizu mora da je najpoznatiji Francuz na svetu. 1992. Žan-Klod Kili je mislio na mene jer sam tada bio najpoznatiji Francuz na svetu. Zidan je veoma poznat u svetu, tako da bi to bio jako dobar izbor i ja bih izabrao Zidana", poverio se on novinama Midi-Libre.

Olimpijski plamen biće zapaljen posle ceremonije otvaranja na reci Seni 26. jula.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)