Poziv za sve srednjoškolce: Učestvujte u likovnom konkursu i osvojite vredne nagrade

Glas publike će biti peti član žirija koji će izabrati 12 najboljih radova koji će se naći na stranicama kalendara EU PRO Plus-a za 2025. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima.

CHRISTIAN BEUTLER / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Program EU PRO Plus je otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština u regionima Šumadije i zapadne i južne i istočne Srbije na temu „Nove tehnologije za bolji svet”.

Konkurs se, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ministarstva za evropske integracije, tradicionalno organizuje već 15 godina zaredom sa ciljem da među mladima podstakne kreativnost i motiviše ih da budu angažovani u svojim zajednicama.

Ovogodišnja tema, koja prati odluku Evropske komisije da 2025. godinu proglasi za Evropsku godinu obrazovanja o digitalnom građanstvu, poziva srednjoškolce da kroz svoj talenat i kreativnost istraže i likovno prikažu kako digitalne veštine i nove tehnologije mogu unaprediti život ljudi i transformisati svet oko nas. Bilo da je reč o unapređenju industrije, zaštiti životne sredine, efikasnijem korišćenju resursa, razvoju medicine ili obrazovanju koje postaje dostupno svima i prilagođeno individualnim potrebama, učesnici konkursa imaju priliku da vizualizuju svoj pogled na digitalnu budućnost.

Posebna pažnja posvećena je odgovornom ponašanju na društvenim mrežama, odnosno korišćenju digitalne tehnologije na pametan, bezbedan i odgovoran način, uz poštovanje drugih i zaštitu od rizika.

Mlade generacije odrastaju uz društvene mreže i nove tehnologije, a EU PRO Plus ih ovim likovnim konkursom poziva da kroz svoje radove pokažu kako ti alati mogu doprineti stvaranju boljeg, naprednijeg i povezanijeg sveta za sve nas,” istakla je Olivera Kostić, menadžerka EU PRO Plus programa. Dodala je da je ovo odlična prilika za učenike i učenice i njihove profesore i profesorke da zajedno razmisle o tome kako pametna tehnologija može unaprediti učenje, ali i o društveno angažovanim idejama koje koriste nove tehnologije da bi unapredile životno okruženje.

Đaci će, kao i šira javnost, za najbolje radove moći da glasaju onlajn, na internet stranici programa EU PRO Plus, i tako odaberu 12 radova iz uže konkurencije od 20 radova, koje prethodno odabere interni žiri. Onlajn glasanje se otvara nakon zatvaranja konkursa i traje pet dana.

Glas publike će biti peti član žirija koji će izabrati 12 najboljih radova koji će se naći na stranicama kalendara EU PRO Plus-a za 2025. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. Putem konkursa pozivamo i škole da organizuju interna školska takmičenja, a ona škola koja se bude pokazala kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 13. novembra 2024. godine, a sve informacije i propozicije su dostupne na internet stranici programa EU PRO Plus Likovni konkurs za kalendar za 2025.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

(EUpravo zato/mei.gov.rs)