Kako je popularna serija postala političko pitanje u Francuskoj? Ovo bi moglo da im ugrozi posetu, umešao se i Makron

Jedna od najuspšenijih i najpopularnijih francuskih serija bila je blagoslov za turizam ove zemlje, ali najnovija sezona seli događaje u Rim, a to bi mogao biti problem.

LAIN Scena iz serije Emili u Parizu

Visoke potpetice na kaldrmi, očišćene ulice bez đubreta i psećeg izmeta, sumnjivo plava reka Sena, grad bez beskućnika i glavni lik toliko udaljen od stvarnosti da je francuski mediji nazivaju "previše obučenom Amerikankom" – su komentari koji su obeležili jednu od najpopularnijih serija u Evropi – "Emili u Parizu" (Emily in Paris).

Ipak, izuzetno uspešna – uprkos svim negativnim komentarima – dovela je horde turista u zemlju, podstakla trgovinu i povećala interesovanje za nekretnine u glavnom gradu. Sada je njeno preseljenje u Rim za petu sezonu postalo političko pitanje, sa predsednikom Emanuelom Makronom koji je najavio da će se boriti da serija ostane u Francuskoj.

Makron je za američki šou-biznis list Variety izjavio:

"Borimo se žestoko. Tražićemo da ostanu u Parizu! 'Emily u Parizu' u Rimu nema smisla".

Makronova supruga Brižit, bivša učiteljica koja sada ima 71 godinu, pojavljuje se u četvrtoj sezoni serije, u sceni slučajnog susreta u restoranu, gde izjavljuje da prati Emily na Instagramu. Ranije je bila spomenuta u prvoj sezoni, kada je Emily bila razočarana što je francuska reč za vaginu, "le vagin", muškog roda. Članovi ekipe rekli su da je Brižit Makron bila "spremna" da se pojavi i da joj je bilo dozvoljeno da improvizuje i nosi svoju odeću.

Makron o Bridžit u seriji

Makron je za Variety izjavio da je bio veoma zadovoljan što je njegova supruga imala ulogu.

"Bio sam super ponosan, a ona je bila vrlo srećna što je to uradila. To je samo nekoliko minuta, ali mislim da je to bio jako lep trenutak za nju. Takođe mislim da je to dobro za imidž Francuske. Za posao, to je odlična inicijativa".

Na pitanje da li su ga pitali da se pojavi u seriji, odgovorio je:

"Manje sam privlačan od Brižit!"

Handout / AFP / Profimedia  Bridžit Makron na snimanju serije

Četvrta sezona "Emili u Parizu", koja je sada dostupna za gledanje, odvija se u italijanskoj prestonici, gde zvezda serije, koju igra Lili Kolins, traži nove poslovne prilike i romansu. Kada je najavljena i peta sezona prošlog meseca, tvorci su izjavili da će se događaji odvijati između Pariza i Rima, sa Emilinom "prisutnošću" u Italiji, što će verovatno uključivati mnoštvo scena savršeno uglačanih Vespi koje jure pored Koloseuma i sličnu fantastičnu viziju Italijana.

Zašto ide u Rim?

Daren Star, tvorac i glavni producent serije, izjavio je da je heroina "postala previše komforna u Parizu. Hteo sam da je ubacim u nepoznate vode".

"Emili u Parizu" je uglavnom kritikovana od strane francuskih kritičara zbog prikazivanja Pariza u lažno glamuroznom svetlu, ali gledanost je dobra. Serija je bila na vrhuncu u period pandemije i postala je najpopularnija na Netfliksu 2020. godine. Redovno se pojavljuje na Netfliksovim top 10 listama.

Jedno istraživanje ove godine za Nacionalni centar za kinematografiju i animaciju (CNC) Francuske pokazalo je da je oko 38 odsto turista navelo seriju kao jedan od razloga za posetu Parizu. Turistička kancelarija Pariza sada nudi listu od 10 ključnih lokacija koje treba posetiti, a na kojima su snimane važne scene. Smatra se da je serija izazvala značajan porast pretraga na internetu o preseljenju u grad.

Međutim, gradska uprava Pariza bila je vrlo glasna u kritikama. David Beljar, zamenik gradonačelnika iz stranke Zelenih, zadužen za transport i javne prostore, i drugi Zeleni političari žalili su se prošle godine da idealizovana verzija Pariza u seriji predstavlja opasnost za klimatsku krizu, jer ne prikazuje dovoljno zelene opcije transporta i opasno romantizuje istorijske stambene zgrade koje su loše izolovane.

(EUpravo zato/Gardijan)