U najnovijoj verziji "najgorih srpskih jela" "Taste Atlas-a", specijalizovanog sajta za svetsku kuhinju, našla su se čuvena i voljena hrana srpske trpeze, ali i ona zbog kojih se preskače ručak.
Na spisku "10 najgorih srpskih jela" koji je objavio "Taste Atlas" na samom dnu su obroci koji nužno nemaju naročito nisku ocenu od strane korisnika i kulinarskih eksperata jer se u proseku kreću oko 3 od maksimalnih 5, ali su svakako završili na spisku.
Na samom dnu našla se živa pljeskavica sa ocenom 2.9.
Živa pljeskavica je predjelo napravljeno od mlevene teletine, soli, bibera, dimljene paprike, ljuspica paprike, vegeta, ulja i seckanog crnog luka. Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i mešaju viljuškom dok ne formiraju homogenu masu koja se zatim oblikuje u pljeskavicu.
Jelo je nastalo u restoranu Kod Bore u Sedlarima kod Valjeva u Srbiji, a predstavlja varijaciju jela koje su jeli ugostiteljski radnici u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Zbog kratkog vremena, obično su za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa umotanu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom, solju i paprikom za začin i obično se konzumira dok se čeka porudžbina pečenog i roštiljskog mesa.
Drugo mesto zauzimaju pihtije, sa ocenom 3.1.
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, but ili kolenica. Meso se često kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa čorbom, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavljaju da se ohlade i jelo je spremno za smrzavanje.
Pihtije se služe isečene kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašu rakije sa strane.
Na trećem mestu sa ocenom 3.2 je testenina sa makom.
Jednostavne i hranljive testenine s makom su jelo koje se sastoji od široke, tanke pšeničnog testa koje se prelivaju obilnim količinama otopljenog putera, a zatim posipaju makom i šećerom. Nekada smatrane bogatim i ukusnim obrokom, danas predstavljaju jeftino, ali omiljeno jelo koje se uživa kao slatko glavno jelo ili zasitan dezert.
Iako se obično povezuje sa Češkom Republikom, tačno poreklo jela je još uvek nepoznato, dok se slične varijante nalaze u mnogim zemljama centralne i istočne Evrope pod različitim nazivima. U Austriji je slično jelo poznato kao monnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim krompir rezancima, dok se srpska verzija iz Vojvodine naziva rezanci s makom.
Četvro i peto mesto zauzimaju čorba od spanaća i srpska salata, dok je štesto mesto kao najgore srpsko jelo zauzela leskovačka kavurma. Sedmo i osmo su riblji paprikas i škembe čorba, a “najmanje loša” srpska jela su makovnjača i popara.
(EUpravo zato)