Najbolja srpska predjela koja su nas proslavila u svetu: TasteAtlas objavio spisak, svako vam je dobro poznato

Na listi se našlo osam jela koja najbolje predstavljaju srpsku kuhinju.
Pihtije Foto: Snezana Vasiljevic/Shutterstock

Portal TasteAtlas objavio je listu najpopularnijih srpskih predjela, rangiranih prema ocenama publike. Sistem ocenjivanja posebno vrednuje mišljenja stvarnih korisnika, dok automatski eliminiše ocene botova, kao i preterano patriotske ili nacionalističke komentare. Veću težinu imaju glasovi onih koji se smatraju upućenijim u hranu i gastronomiju.

Na listi se našlo osam jela koja najbolje predstavljaju srpsku kuhinju:

Belmuž - tradicionalno pastirsko jelo sa istoka Srbije, pripremljeno od svežeg sira, brašna i malo soli. Sir se polako topi na vatri, a zatim se dodaje brašno dok se ne dobije kompaktna masa, koja se meša sve dok se mast ne izdvoji na površini.

Moravska salata - specijalitet juga Srbije, posebno popularan leti. Sprema se od praziluka, paradajza, pečenih paprika, ljutih paprika, belog luka, soli i ulja. Dobro ohlađena, može se poslužiti i kao predjelo i kao prilog, ali i kao lagano glavno jelo.

Gibanica - iako je poznata i u drugim balkanskim zemljama, najviše se vezuje za Srbiju. Najpoznatija varijanta je gužvara, pita od kora, jaja i sira, koja se slaže u pleh i peče.

Foto: Stefan Stojanović

Belolučene paprike - salata od pečenih paprika, belog luka, ulja, sirćeta, soli i peršuna. Može se praviti od svežih ili zimskih paprika, a često se obogaćuje patlidžanom. Služi se kao prilog, predjelo, pa čak i kao glavno jelo uz sir i hleb.

Leskovačka kavurma - jelo koje se pravi sporim prženjem svinjskih delova i iznutrica, dok se mast potpuno ne istopi. Tradicionalno se priprema u hladnim mesecima i najviše je zastupljena na jugu Srbije.

Pihtije - pripremaju se od svinjskih glava, papaka ili kolenica koje se dugo kuvaju sa povrćem i začinima. Kada se ohlade, dobijaju čvrstu, želeastu formu. Pihtije se seku na kriške i služe kao predjelo, uz hladnu turšiju i čašicu rakije.

Živa pljeskavica - specijalitet iz Sedlara kod Valjeva, napravljen od sirove mlevene teletine sa začinima. Služi se u toploj lepinji, obično kao brza zakuska dok se čeka meso sa roštilja.

Jelo je nastalo u restoranu "Kod Bore" u Sedlarima kod Valjeva, i predstavlja jelo koje su jeli ugostiteljski radnici u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa ubačenu u toplu lepinju.

Čalabrca - skromno, ali ukusno jelo od tankih kora, vode, ulja, mleka i kajmaka (ili pavlake). Sve se kratko prokuva i servira, a naziv potiče od reči „čalabrcnuti“ - pojesti nešto usput ili prezalogajiti.

Pravi se tako što se kašičica masti ili ulja se stavi u ključalu vodu. Suve kore (tanko razvučene) se cepaju na delove, a zatim se ključala voda sa uljem prelije preko njih - idealno u zemljanoj posudi. Jelo se kratko kuva, pa se sklanja sa vatre, a onda se kombinuje sa mlekom i kajmakom.

(EUpravo zato)