Predstavljanje Izveštaja o stanju planete u Event hubu WMG Fondacije: Da li je vreme za uzbunu?

Izveštaj o stanju planete (Living Planet Report) je opsežna studija o trendovima u bioraznovrsnosti i zdravlju planete koju svetska organizacija za zaštitu prirode WWF istovremeno objavljuje u celom svetu.

WMG

WWF Adria će u četvrtak, 17. oktobra, u Event hub-u WMG Fondacije (Vlajkovićeva 8) predstaviti najnoviji globalni Izveštaj o stanju planete.

Trostruka planetarna kriza, klimatske promene, gubitak biološke raznovrsnosti i ostale vrste zagađenja, guraju vrste i ekosisteme preko granice izdržljivosti. Preti nam kolaps ekosistema na svestskom nivou i destabilizacija društva. Iako je situacija izuzetno ozbiljna, još nismo prešli tačku bez povratka. Odluke koje donesemo i aktivnosti koje sprovedemo u sledećih nekoliko godina su ključne za budućnost života na Zemlji. U svojim rukama imamo moć i priliku da skrenemo s postojeće putanje "business as usual". Možemo da obnovimo oštećenu planetu ako delujemo hitno i sistematski.

Izveštaj o stanju planete (Living Planet Report) je opsežna studija o trendovima u bioraznovrsnosti i zdravlju planete koju svetska organizacija za zaštitu prirode WWF istovremeno objavljuje u celom svetu.

WWF Adria Srbija 

Prema poslednjem izdanju iz 2022. godine, posmatrane populacije divljih vrsta su u proseku smanjene za čak 69 odsto od 1970. godine, što potvrđuje da imamo ozbiljno narušen odnos prema prirodi. Izveštaj ujedno služi kao referenca za izradu ključnih strateških dokumenata, a na njega se oslanjaju i sve evropske vlade kada govore o inventaru prirode u Evropi.

Okupljenima će se obratiti Nataša Kalauz, CEO WWF Adria WWF i Irena Petrović, direktorka WMG Fondacije dok će sam izveštaj predstaviti Dunja Macoko Drvar, direktorka programa WWF Adrije.

U kakvom stanju je planeta Zemlja?

U kakvom stanju je planeta Zemlja i njeni stanovnici i mogu li podaci iz prošlosti da nas pripreme za budućnost koja nas očekuje, samo je deo pitanja koji će biti u fokusu panel diskusije.

U diskusiji će učestvovati: državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine (TBD), Mira Radenović Bojić - državna sekretarka Ministarstva za evrointegracije, Saša Stamatović - direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jovan Despotović - član Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije, Slobodan Krstović - direktor odeljenja za održivi razvoj, NALED

Moderator je prof Dejan Milenković.

O čemu će se diskutovati?

Kako odgovoriti na probleme s kojima se planeta suočava? Koji je najveći izvor pritiska na životnu sredinu u RS? Kakav je društveni odgovor na trostruku planetarnu krizu i kako se mladi nose s tim? Koji potezi institucija su mogući kako bi stanje konstatovano u Izveštaju moglo da bude popravljeno?

Petra Boić Petrač, direktorka komunikacija i odnosa s korporacijama u WWF Adriji, govoriće o tome kako kod nas mogu da se primene svetske uspešne primere transformacionog partnerstva.

Panel diskusija: Kako (p)ostati (odr)živ?

Učestvuju: Aleksandra Mirić, CSR kosultant, Lidl Srbija; Branislav Jovanović, ESG menadžer, A1 Srbija; Dušan Stojaković, senior menadžer globalnog održivog razvoja, Hemofarm; Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja, Delta holding

O čemu će se diskutovati?

Šta znači održivost realnog sektora? Hoće li korporacije da preuzmu odgovornost za stanje planete i preduzmu neophodne korake? Kada će profit postati manje važan od budućnosti čovečanstva? Kako korporacije mogu da odgovore na ove izazove? Primeri iz različitih sektora – kako ići u korak s postojećim dobrim praksama?