Nakon jedanaest godina rada u Bosni i Hercegovini restoran brze hrane Mekdonalds je zatvorio svoje poslovnice početkom ove godine. Sada je to, čini se, konačno.

Nakon što su se u medijima pojavile spekulacije da bi Bingo grupa mogla preuzeti licencu za popularni lanac brze hrane Mekdonalds, lokalni portal Avaz saznaje da ova kompanija već duže vreme nema nameru da se vraća i da posluje u BiH, piše Kurir.

Bingo je demantovao da je poslao upit za preuzimanje franšize te da su o svemu obavešteni i vlasnici prostora u kojima su se nalazili restorani MekDonaldsa, navodi se.

Kako ističu, odlazak diva brze hrane iz BiH je loša poruka investitorima koji ionako zbog političke nestabilnosti i korupcije često izbegavaju BiH.

Podsetimo, poslednji hamburger poslužen je u Sarajevu 30. decembra. Mekdonalds je okrenuo leđa Bosni i Hercegovini, jer su prema navodima iz sedišta u SAD-u početkom godine, želeli da spreče dalje oštećenje imidža brenda.

"Gužva ispred Meka u glavnom gradu BiH Sarajevu poput one 30. decembra 2022. godine nije zabeležena od njegovog otvaranja 2012. godine. Tog dana je vladalo veliko interesovanje za hamburgerom jer je Mekdonalds poslednji gigant brze hrane koji se poslužuje u BiH. Ono što je dugo najavljivano postalo je stvarnost za nekoliko dana: Amerikanci su zatvorili svoja vrata u Bosni i Hercegovini i napustili tržište", pisao je tada između ostalog Marko Petelin u listu "Kleine Zeitung".

U tekstu objavljenom u listu "Kleine Zeitung" se navodilo da je direktor Haris Ihtijarević privukao pažnju svojom ekstravagancijom i mnogim nedoslednostima u rukovodstvu. "Nagomilali su se veliki dugovi. Navodi se da je reč o obavezama u iznosu od 1,2 miliona Konvertibilnih maraka. Osim toga, korisnik franšize izgubio je spor protiv banke oko zakupa poslovnog prostora u Titovoj ulici u Sarajevu", objašnjavali su, prenosio je DW.

(JA/EUpravo zato/Kurir)