Predsednik Evropskog saveta zagovara reformu Saveta bezbednosti: "Nekažnjavanje zločina dovodi do njihove normalizacije"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je na reformu Saveta bezbednosti kako bi on, kako je rekao, postao "inkluzivniji, legitimniji i efikasniji".

ANGELA WEISS / AFP / Profimedia Šarl Mišel u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pozvao je na reformu Saveta bezbednosti

Šef Saveta EU kaže da „stalno mesto u Savetu bezbednosti nije privilegija, već odgovornost.

Savet bezbednosti se sastoji od 15 država članica, uključujući pet stalnih članica i 10 članova koje na dvogodišnji mandat bira Generalna skupština.

Govoreći pred Savetom bezbednosti UN u sredu, Mišel se osvrnuo na aktuelne sukobe u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Sudanu i kritikovao neuspeh nekih stalnih članica Saveta da ispune svoju odgovornost u obezbeđivanju globalnog mira.

"Stalno mesto u ovom Savetu bezbednosti nije privilegija. To je odgovornost, teška odgovornost koju ima samo pet nacija da budu čuvari svetskog mira."

Mišel je upozorio da propust da se kažnjavaju zločini protiv čovečnosti rizikuje da dovede do njihove normalizacije.

„Kada ovi zločini prođu nekažnjeni, onda zločini postaju normalni, postaju svet, postaju zakon. Kada zločini prođu nekažnjeni, žrtva gubi veru", naglasio je on.

Francuska podržava proširenje Saveta bezbednosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron deli sličan stav kao Mišel i rekao da interesovanje nekih članica ometa napredak Saveta bezbednosti.

On je sugerisao da će povećanje zastupljenosti Saveta učiniti Ujedinjene nacije efikasnijim.

"Zato Francuska, i ja to ponavljam ovde, podržava proširenje Saveta bezbednosti. Nemačka, Japan, Indija i Brazil treba da budu stalne članice, zajedno sa dve zemlje iz Afrike izabrane da predstavljaju kontinent", rekao je on u svom govoru na Generalnoj skupštini UN u sredu.

Makron je takođe izrazio zabrinutost zbog dalje eskalacije u Libanu.

Francuski predsednik je rekao da „Hezbolah predugo predstavlja rizik da uvuče Liban u rat" i da „Izrael ne može, bez posledica, samo da proširi svoje operacije na Liban".

"Ne može biti rata u Libanu. Zbog toga pozivamo Izrael da prekine ovu eskalaciju u Libanu, a Hezbolah da obustavi lansiranje projektila na Izrael", rekao je Makron.

On podseća sve strane da poštuju svoje obaveze duž Plave linije, linije koja deli Izrael i Liban.

Na početku zasedanja Generalne skupštine UN, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da put ka miru počinje prekidom vatre u Gazi.

Makron je u svom govoru na sličan način pozvao na hitan prekid vatre, oslobađanje svih talaca i masovnu isporuku humanitarne pomoći u Gazi.

Francuski predsednik je rekao da Savet bezbednosti treba da radi na rešenju pitanja dve države sada kada je vojni kapacitet Hamasa demontiran.

Dodaje da je potrebno preduzeti neophodne mere „da bi se očuvala veza između Gaze i Zapadne obale, poštovala restauracija Palestinske vlasti i njenih funkcija, kao i da se obezbedi rekonstrukcija teritorije i da se ponovo omogući život ."

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)