Sedam zemalja ne želi Ukrajinu u NATO: Dve se otvoreno protive, a druge su "skeptične"

Kijev je podneo zahtev da se pridruži Natou u septembru 2022, a u julu ove godine je Alijansa potvrdila da je"Ukrajina na nepovratnom putu ka potpunoj evroatlantskoj integraciji, uključujući i članstvo u NATO".

Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia Vladimir Zelenski na samitu u Briselu

"Plan za pobedu" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ne ide po planu pošto mu ne uspeva da ubedi saveznike da je vreme da Kijev što pre uđe u NATO.

Pojedine zemlje su saglasne da bi to bio veoma rizičan potez pošto bi članstvo Ukrajine dovelo do otvorenog rata, i to najverovatnije nuklearnog, sa Rusijom.

Belgija, Slovenija i Španija su na spisku sedam zemalja koje se protive toj ideji, preneo je Politiko pozivajući se na neimenovane zvaničnike SAD i NATO i diplomate.

Nemačka i SAD su i ranije negodovale, a sada su im se pridružile Belgija, Slovenija i Španija.

"One podržavaju Ukrajinu teoretski, ali čim bi se planovi približili realizaciji, one će početi javno da se protive tome", istakao je jedan izvor.

Sa druge strane, Mađarska i Slovačka se otvoreno protive ulasku Ukrajine u NATO zbog proruskih stavova.

Zelenski je rekao ranije ove nedelje da je Nemačka ublažila stav, ali da ostaje skeptična.

Kijev je podneo zahtev da se pridruži Natou u septembru 2022, a u julu ove godine je Alijansa potvrdila da je"Ukrajina na nepovratnom putu ka potpunoj evroatlantskoj integraciji, uključujući i članstvo u NATO.

Međutim, Ukrajina nije dobila nikakve zvanične potvrde o budućim planovima.

Kako prenosi Kijev independent, Ukrajina je planirala da pita da bude primljena u vojni savez u narednih nekoliko meseci, a ne godina.

(EUpravo zato/Politico/Kyivindependent.com)