Nj.E. Pernil Daler Kardel, nova ambasadorka Danske u Sbiji

Gospođa Pernil Daler Kardel je trenutno ambasador Danske u Republici Srbiji i imenovani ambasador u Crnoj Gori i Republici Severnoj Makedoniji.

Ambasada Danske u Srbiji

U Srbiju je došla iz Australije gde je bila ambasadorka od 2020. godine, uključujući i nerezidentnu ambasadorku na Novom Zelandu i na Fidžiju. Aktivna je u međunarodnoj diplomatiji skoro 35 godina, na visokim pozicijama u Ujedinjenim nacijama i Danskoj diplomatskoj službi. Njeno diplomatsko iskustvo obuhvata položaje u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Severnoj Americi i Okeaniji i pokriva političke poslove, olakšavanje mira, borbu protiv terorizma, međunarodnu saradnju i ekonomski razvoj sa posebnim fokusom na oblast žena, mira i bezbednosti.
Ambasadorka Kardel je od novembra 2017. do februara 2019. obavljala dužnost podsekretara UN-a i vršioca dužnosti specijalnog koordinatora UN-a za Liban. Na tu funkciju je došla nakon obilaska kao pomoćnik generalnog sekretara (političke) za Misiju pomoći UN-a u Avganistanu (UNAMA) 2016. -17.
Ranije je obavljala dužnosti ambasadora Danske u Egiptu (2012-16), i u Etiopiji (2007-2012), a takođe je bila akreditovana u Sudanu, Južnom Sudanu i Džibutiju, a bila je i stalna predstavnica u Afričkoj uniji, IGAD-u i ECOVAS-u. Pre toga, bila je postavljena u Stalnu misiju Danske pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku (2003-07), uključujući i tokom članstva Danske u Savetu bezbednosti UN, gde je bila zadužena za svakodnevno vođenje danskog predsedavanja Counter Odbor za terorizam. Takođe je služila u Moskvi (1995-2000) i Nju Delhiju (1992-1995).
Gospođa Kardel je magistrirala međunarodnu javnu politiku na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džon Hopkins (Vašington, DC, SAD), kao i iz interdisciplinarnog planiranja na Univerzitetu Roskilde u Danskoj.
Njeno Veličanstvo, kraljica Danske Margrete Druga, odlikovala ju je vitezom prve klase Ordena Danebrog.
Udata je za Petera Hajnlajna i ima dvoje dece.

(EUpravo zato)