Švajcarska po prvi put na poziciju ambasadora u Srbiji imenovala ženu

Nj.e. Anne Lugon-Moulin, od septembra i zvanično na poziciji ambasadorke Švajcarske u Srbiji

Ambasada Švajcarske Nj.e. Anne Lugon-Moulin,Ambasadorka Švajcarske

G-đu An Lugon-Mulen, rođenu 2. decembra 1971. godine, Savezni savet Švajcarske je imenovao za ambasadorku u Republici Srbiji i Crnoj Gori 1. marta 2024. godine.

Od septembra 2019. godine obavljala je dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Švajcarske u Obali Slonovače, sa sekundarnim akreditacijama u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu i Burkini Faso. Tokom ovog perioda, dve godine je obavljala i funkciju predsednice Međunarodne organizacije za kakao.

Od 2013. do 2019. godine bila je ambasadorka i šefica Odeljenja za podsaharu u okviru Političke direkcije Federalnog odeljenja za spoljne poslove (FDFA) u Bernu. Pre toga je četiri godine vodila Odsek za zemlje ZND u okviru Direktorata za razvoj i saradnju FDFA. Od 2008. do 2009. vodila je neprofitni istraživački institut, Bazelski institut za upravljanje/Međunarodni centar za povraćaj imovine, u Bazelu. Od 2004. do 2008. bila je zamenica šefa Sekcije za upravljanje u FDFA, sa fokusom na region Zapadnog Balkana.

Anne Lugon-Moulin pridružila se FDFA 2003. Nakon što je završila magistarske studije iz ekonomskog razvoja na Univerzitetu u Notingemu, prvo je bila zaposlena u Federalnom odeljenju za ekonomske poslove, zatim u Transparenci International Switzerland, a kasnije je radila u Svetskom programu za hranu UN-a u Ruandi tokom 2,5 godine.

Tečno govori francuski, nemački i engleski. Napisala je nekoliko članaka o borbi protiv korupcije i povratu imovine. Objavila je i dve beletristike.

(EUpravo zato)