Dodeljen Nobel za fiziku: Naučnici razvili izume na polju veštačkih neuronskih mreža

Mašinsko učenje zasnovano na veštačkim neuronskim mrežama donosi revoluciju u nauci, inženjerstvu i svakodnevnom životu.

Christine Olsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia Naučnici Džon Dž. Hopfild sa Univerziteta Prinston i Džofri E. Hinton sa Univerziteta u Torontu dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku

Naučnici Džon Dž. Hopfild sa Univerziteta Prinston i Džofri E. Hinton sa Univerziteta u Torontu dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku za svoja temeljna otkrića i izume koji omogućavaju mašinsko učenje sa veštačkim neuronskim mrežama.

"Naučni napreci ovogodišnjih laureata stoje na osnovama fizičke nauke. Oni su pokazali potpuno novi način na koji možemo da koristimo kompjutere da nam pomognu i usmeravaju nas da se uhvatimo u koštac sa mnogim izazovima današnjeg društva“, navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta.

Zahvaljujući njihovom radu, čovečanstvo sada ima novi alat koji može da koristi. Mašinsko učenje zasnovano na veštačkim neuronskim mrežama donosi revoluciju u nauci, inženjerstvu i svakodnevnom životu.

Mašinsko učenje je već na dobrom putu da omogući velike proboje ka građenju održivog društva, poput identifikovanja novih funkcionalnih materijala.

"Način na koji će se duboko učenje veštačkih neuronskih mreža koristiti u budućnosti zavisiće od toga kako mi kao ljudi odlučimo da koristimo ovaj izuzetno potentan alat, koji je već sada prisutan u mnogim aspektima života", ističe komitet za dodelu Nobelove nagrade za fiziku.

Džofri Hinton sa Univerziteta u Torontu koristio je mrežu koju je razvio njegov kolaureat Džon Hopfild kao temelj za potpuno novu neuronsku mrežu – Bolcman mašinu. Ona može da nauči da prepoznaje karakteristike elemenata u bilo kojoj vrsti podataka.

Bolcman mašina može da se koristi da klasifikuje slike ili stvara nove primere iz vrste šeme na kojoj je trenirana. Hinton je dalje razvijao i pomogao da dođe do trenutnog "eksplozivnog" razvoja mašinskog učenja.

Džon Hopfild sa Univerziteta Prinston stvorio je asocijativnu memoriju koja može da skladišti i rekonstruiše slike i druge tipove paterna u setovima podataka.

Hopfildova mreža može da skladišti šeme i razvije metod da ih ponovo napravi. Kada se mreži da nepotpuna ili pomalo iskrivljena šema, ona može pronaći najsličniju koju ima uskladištenu.

Šta su veštačke neuronske mreže?

Želeći da oponašaju mozak i razumeju način na koji funkcioniše, naučnici su razvili prve veštačke neuronske mreže.

Inspirisane bioloških neuronima u mozgu, veštačke neuronske mreže su velike kolekcije "neurona", odnosno čvorova, povezanih sa "sinapsama", odnosno spojnicama, istreniranih da obavljaju određene zadatke.

Veštačka neuronska mreža može da obrađuje informacije koristeći čitavu mrežnu strukturu.

(EUpravo zato/RTS)