Šta je isplativije za grejanje - drva, ugalj ili struja? Ova analiza pokazala preciznu i jasnu računicu

Grejna sezona u Srbiji počela je 15. oktobra, a trajaće do 15. aprila 2025, odnosno do 3. maja ukoliko temperatura bude ispod 12 stepeni, što se tiče daljinskog grejanja. Što se tiče, grejanja na struju, drva ili ugalj , kada ćete se i koliko grejati zavisi od vas, kao i od računice šta vam je isplativije. Kako ste ove sezone odlučili da se grejete vi i da li znate šta se najviše isplati?

MONDO/Stefan Stojanović Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju poakazle su analize Agencije za energetiku Republike Srbije

Analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) pokazala je da bi korišćenje drva trebalo da obezbedi najjeftinije grejanje stambenog prostora u Srbiji u grejnoj sezoni 2024/2025.

Ova računica odnosi se na grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na temperaturi od 20 Stepeni Celzijusa 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni. Da bi se zagrejao ovaj prostor potrebna je energija od oko 9.000 kilovat-sati, uz to da je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji 150 kilovat sati.

AERS je uzimao u obzir efikasnost uređaja koji se koriste a građanima Srbije savetuje da pri izboru načina grejanja, traže pomoć stručnjaka.

"Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji", navode oni.

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni, ali prema cenama iz prve polovine oktobra 2024, imaće, domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama.

To je, na primer, 6.430 dinara po kubnom metru. I ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, recimo nekih 65 odsto. Iznos koji će oni morati da plate za grejanje ove zime biće 53.000 dinara.

Značajno veće troškove - 85.700 dinara, imaće oni koji koriste skuplje ogrevno drvo, sa, na primer, cenom od 8.800 dinara i imaju peći niže efikasnosti.

U odnosu na prethodnu grejnu sezonu, cene ogrevnog drveta su niže 5-7 odsto.

Oni koji koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, imaće troškove od 65 hiljada dinara. AERS navodi da je to u poređenju sa prošlom grejnom sezonom manje za 23 odsto.

Troškovi grejanje korišćenjem prirodnog gasa ove grejne sezone su isti kao i prethodne, iznose 59.500 dinara i to je za 6,5 hiljada dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Grejanje na ugalj koštaće 75.300-77.700 dinara, zavisno od vrste koju uzimate.

Troškovi za struju zavise od više faktora

Koliko će vas koštati grejanje na struju grejanja na struju koje je najlakši način grejanja, zavisiće koja se grejna tela i kako koriste.

U AERS-u tvrde da troškovi grejanja električnom energijom ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.

Građani koji koriste TA peći imaće troškove od 81.700 dinara ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna tarifa. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraju da izdvoje oko 200.000 dinara za električnu energiju i to će biti najskuplji vid grejanja ove sezone.

Oni koji koriste propan butan gas i lož ulje, za nabavku energenata moraju da spreme oko 137.000 dinara za lož ulje i 165.000 dinara za propan butan gas. U odnosu na prethodnu godinu cena lož ulja je smanjena 21 odsto, dok je cena propan butan gasa veća oko šest odsto.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)