Balkanski napitak jedan od 100 najboljih na svetu: Pije se na poseban način, a svako ga je probao makar jednom

Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i grickati, a zatim otpiti i gutljaj kafe.

Tjasa Janovljak / Alamy / Profimedia

Piće koje svakodnevno gotovo svi konzumiramo našlo se na listi najboljih, na poznatom svetskom sajtu koji rangira i preporučuje hranu i napitke.

Gastro portal Taste Atlas uvrstio je „bosansku kahvu“ među 100 najboljih bezalkoholnih pića na svetu.

Ovaj specijalitet koji se degustira širom Balkana zauzeo je 66. poziciju, a posetioci pomenutog sajta dali su mu ocenu 4,1 od 5.

"Iako su prilično slične, bosansku kafu najbolje je opisati kao sortu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su fino mlevena, ponekad koristeći starinsku spravu – mlin za kafu", stoji u opisu.

Postoji nekoliko načina pripreme, ali najčešći je da se u tradicionalnu džezvu sa dugom drškom sipa prokuvana voda, zagreje se, a zatim se doda mlevena kafa. Kombinacija se, zatim, meša i zagreva dok se na vrhu ne podigne gusta pena.

Treba ostaviti da odstoji dok se talog kafe ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuva. Bosanska kafa se nikada ne zaslađuje, ali se uz kafu uvek poslužuju kocke šećera. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i grickati, a zatim otpiti i gutljaj kafe.

Bosanska kafa se uvek služi u džezvi, na velikom tanjiru, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode. Često je praćen rahat lokumom, želastim dezertom koji je, takođe, poznat kao lokum.

Aguas Freskas je najbolje bezalkoholno piće na svetu

Pored bosanske kafe na listi su se našli brojni napici iz svih krajeva sveta, a najbolju poziciju je zauzelo meksičko piće Aguas freskas.

To je lagani bezalkoholni napitak napravljen od kombinacije voća, krastavaca, cveća, semena i žitarica pomešanih sa šećerom i vodom. Ime se prevodi kao „slatka voda“, i često se prodaje u prodavnicama i restoranima širom Centralne Amerike, Meksika i Kariba, ali se može naći i u meksičkim kafićima širom SAD.

Aguas freskas ima različite ukuse kao što su guava, mango, narandža, krastavac, limun i tamarind, između ostalih. Napitak se najčešće konzumira u letnjim mesecima, hladan sa komadićima voća i ledom.

(EUpravo Zato/BIZLife)