Meta otpušta radnike: Evo i kojim razlozima pravdaju odluku

Kompanija Meta otpušta zaposlene u svim jedinicama uključujući Instagram, WhatsApp i Reality Labs, objavio je Verge. Nije objavljen broj radnika koji će biti otpušteni, a ovo je pojašnjenje zbog čega se kompanija odlučila na ovakvav potez.

Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia Kompanija Meta kažnjena je sa 91 milionom evra zbog lozinki

Portparol kompanije Meta rekao saopštio je da nekoliko njegovih timova pravi promene kako bi se uskladili sa svojim dugoročnim strateškim ciljevima i strategijom lokacije.

"Ovo uključuje premeštanje nekih timova na različite lokacije i premeštanje nekih zaposlenih na različite uloge. U ovakvim situacijama kada je uloga eliminisana, naporno radimo na pronalaženju drugih prilika za pogođene zaposlene", pojasnio je on, ali u saopštenju nije naveden i broj radnika koji će ostati bez posla.

Financial Times je objavio da je Meta otpustila još dvadesetak zaposlenih u Los Anđelesu zbog navodnog korišćenja dnevnih kredita za obrok od 25 dolara za kupovinu predmeta za kućne potrepštine, uključujući sredstva za akne, čaše za vino i deterdžent za veš.

U Izveštaju ovog lista stoji da  su ovi otkazi odvojeni od restrukturiranja tima, a dogodili su se prošle nedelje.

Inače, ova kompanija je od novembra pretprošle godine otpustila oko 21.000 ljudi, objasnivši da su otpuštanja usledila kako bi održala troškove na niskom nivou.

Izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, 2023. je nazvao „godinom efikasnosti", dok su akcije kompanije ove godine skočile za više od 60%.

U svojim najnovijim rezultatima u drugom kvartalu, Meta je nadmašila očekivanja tržišta u pogledu prihoda i objavila ružičastu prognozu prodaje za treći kvartal, signalizirajući da snažna potrošnja na digitalne oglase na njenim platformama društvenih medija može pokriti troškove njenih investicija u veštačku inteligenciju.

(M.A./EUpravo zato/kurir.rs)