Kolaps na aerodromima u Briselu ili "zaustavljanje trke do dna": Otkazani letovi zbog štrajka stotine zaposlenih

Letovi do i sa aerodroma Zaventem i Šarlroa u Briselu danas će biti obustavljeni jer će stotine radnika štrajkovati za bolje plate i uslove rada.

Belga / ddp USA / Profimedia Štrajk na belgijskom aerodromu

Najprometniji aerodromi u Belgiji upozorili su putnike da će većina njihovih letova danas biti otkazana jer aerodromski radnici stupaju u štrajk i pridružuju se protestu u glavnom gradu zemlje.

Sva poletanja sa briselskog aerodroma Zaventem su otkazani, objavili su menadžeri aerodroma u petak na društvenoj mreži X. Mnogi od dolaznih letova su takođe otkazani, pokazuju onlajn informacije.

Putnike koji bi trebalo da putuju iz Brisela sa aerodroma Šarlroa takođe očekuje glavobolja, jer je stotine planiranih poletanja sada upitno. Belgijski mediji javljaju da će ovim potezom biti pogođeno oko 42.000 putnika.

Manjak radnika obezbeđenja do kog je došlo zbog štrajka, je toliki da ne može da se organizuje bezbedno poslovanje, rekao je portparol aerodroma.

Prema pisanjima lokalne štampe, otprilike 1.000 čistačica, radnika obezbeđenja i ugostiteljskih radnika iz različitih evropskih sindikata protestvovaće u srcu EU, pozivajući na poboljšanje uslova rada i plata.

Protesti su počeli u 10 časova po srednjeevropskom vremenu ispred aerodroma Šarlroa.

Najveći belgijski sindikat, Konfederacija hrišćanskih sindikata, rekao je da demonstranti žele da preduzmu mere protiv "velikog obima posla" i "loših uslova rada" na aerodromu.

Ovo uključuje neprikladne radne temperature, skupo parkiranje i preskupe i ograničene sadržaje za osoblje.

U evropskom kvartu zakazan je još jedan protest kojim se, kako se izveštava, poziva na prilagođavanje pravila EU o javnim nabavkama koja navodno podstiču štetne uslove rada u celom bloku.

Radnici iz Luksemburga, Holandije, Norveške, Italije, Španije i Finske najavili su prisustvo na protestu na aerodromu u Briselu kako bi izrazili zabrinutost zbog predloženih revizija nabavki.

Protest predvode evropske sindikalne federacije UNI Evropa i Effat.

Više od 100 eksperata potpisalo je pismo koje je predvodila UNI Evropa i na taj način podržalo štrajk, za koji kažu da ima cilj da "zaustavi trku do dna".

Trenutni proces nabavki u EU odražava određene "tržišne uslove" koji mogu da zanemare određene kriterijume, kao što su radna prava i pošteni uslovi rada, navodi se u pismu.

Evropska komisija nije javno komentarisala ovo pitanje.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)