Nestašica vitamina u Evropi: Mađarski proizvođač poznatih energetskih pića zaustavio proizvodnju na par nedelja

Prema analizi holandske multinacionalne kompanije DSM, svetsko, ali i evropsko tržište vitamina, suočava se sa poremećajima u lancu snabdevanja, zastojima u proizvodnji i rastućim troškovima. Zbog nestašice vitamina B u Evropi, mađarski Hell Energy odlučio je da privremeno obustavi proizvodnju energetskih napitaka.

Nataliia Makarovska / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog tekuće nestašice vitamina B u Evropi, mađarska kompanija Hell Energy odlučila je da privremeno obustavi proizvodnju energetskih napitaka na dve do tri nedelje.

Kompanija proizvodnju energetsih pića obustavlja sutra, 17. oktobra.

U saopštenju kompanija ocenjuje da evropska nestašica vitamina B značajno utiče na "širok spektar" industrija, među kojima su i farmaceutska i prehrambena, kao i da aktivno rade sa dobavljačima i međunarodnim partnerima kako bi "rešili problem što je pre moguće".

Situacija na evropskom i svetskom tržištu vitamina B, ali i A i E, nije sjajna, o čemu svedoči i analiza holandskog proizvođača vitamina svetskog ranga DSM, koji u svom izveštaju za poslednje tromesečje ove godine upozorava da još nije "pokriven" minus u proizvodnji nastao posle požara u fabrici jednog velikog evropskog proizvođača u Nemačkoj.

Radi se o požaru u BASF-ovoj fabrici u Ludvigshafenu krajem jula, a nemačka kompanija je nedavno istakla da su još u toku radovi na obnovi pogođenih pogona.

DSM je naveo da je taj požar ozbiljno poremetio proizvodnju vitamina A, E i karotenoida, i procenio da će proizvodnja biti nastavljena najranije u januaru 2025, ukazavši i da je to razlog značajnog skoka cena ali i smanjenih isporuka tih vitamina.

DSM je, inače kazao da su do avgusta cene vitamina E na globalnom tržištu dostigle su najviši nivo u poslednjih pet godina.

Većina kupaca kojima je taj vitamin potreban kao sirovina u proizvodnji je uspela da obezbedi pokrivenost za treći kvartal, ali izgledi za četvrti kvartal su nesigurniji.

Pogoršanje dostupnosti znači da bi obezbeđivanje zaliha vitamina E moglo postati sve teže, a očekuje se da će cene ostati povišene sve do 2025. godine, kažu analitičari DMS-a u izveštaju.

Kada je reč o vitaminu B, DSM navodi da nastavlja da raste cena vitaminu B1 zbog slabije ponude, dok je cena B2 relativno stabilna zbog toga što za sada nije bilo problema u snabdevanju i nedeluje da će ih biti uskoro.

Situacija sa vitaminom B3 je drugačija.

Dostupnost za brzu isporuku je veoma niska, a sirovine za proizvodnju pod povoljnim uslovima nisu dostupne, što dovodi do poskupljenja. Kako se očekuje da će potražnja porasti nakon letnjih meseci, postoji potencijal za dalji rast cena", naveo je DSM.

Rastu cene i vitamina B6, a DSM pojašnjava da ih naviše "guraju kineski proizvođači", kao i da se očekuje da će ići naviše.

Cene vitamina B9/folne kiseline takođe su se stabilizovale, uz ograničeno kretanje. Međutim, pretnja od prekida lanca snabdevanja i rastućih troškova transporta i dalje bi mogla da izvrši pritisak na povećanje u narednim nedeljama", upozorava DSM.

Oni paki konstatuju da su cene vitamina B12 stabilizovane na višim nivoima u Evropi

Zaključuju da će poslednje tromesečje na globalnom tržištu vitamina biti nepredvidivo, jer su prekidi u snabdevanju doveli do toga da obezbeđivanje vitamina za proizvodnju postaje sve teže i skuplje.

Dok su neki vitamini, kao što je B2, doživeli relativnu stabilnost cena, drugi, posebno E i A, suočavaju se sa oštrim poskupljenjima. Za igrače u ovoj industriji, od ključnog značaja je da ostanu agilni, pažljivo prate razvoj tržišta i osiguraju snabdevanje kako bi se snašli u ovom izazovnom periodu", savetuju analitičari DSM-a.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)