Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju! Prestižno priznanje otišlo u ruke trojice naučnika, evo šta su istraživali

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2024. godinu su Daron Adžemoglu, Simon Džonson i Džejms Robinson.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.

Nobelova nagrada za ekonomiju je ove godine dodeljena, kako se navodi u obrazloženju, za studiju o formiranju institucija i njihovom uticaju na prosperitet.

Kako se navodi u obrazloženju na sajtu Nobelovog komiteta, Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson su u svojoj studiji istraživali značaj društvenih institucija za prosperitet jedne zemlje.

Dodaje se da društva sa lošom vladavinom prava i institucije koje eksploatišu stanovništvo ne generišu rast ili promene nabolje, a istraživanje ovogodišnjih laureata pomaže da razumemo zašto.

Daron Ačemoglu i Sajmon Džonson su profesori na američkom univerzitetu MIT, dok je Džejms Robinson profesor na Univerzitetu u Čikagu.

Laureati će podeliti novčanu nagradu od 967.000 evra.

Nagrada koja je zvanično poznata kao Nagrada švedske kraljevske banke (Sveriges Riksbank) za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, poslednja je nagrada koja je dodeljena ove godine u okviru dodela Nobelovih nagrada.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih Nobelovih nagrada, koje su po prvi put dodeljene 1901. godine po želji pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela, i kao dodatak je osnovana i finansirana od strane Švedske centralne banke 1968. godine. Prošle godine tu nagradu je dobila ekonomska istoričarka sa Harvarda Klaudija Goldin, za rad koji ističe uzroke nejednakosti u platama i nadnica na tržištu rada između muškaraca i žena.

(Eupravo zato/JA)