Ako ispunite uslove, penzija može da vam bude 5.300 EUR: Ova evropska zemlja ima strog, ali isplativ penzioni sistem

Skandinavske zemlje predstavljaju sinonim za lagodan život. Švedska, Norveška i Danska nalaze se među najrazvijenijim državama na svetu, pa ne čudi što mnogo ljudi iz svih delova sveta, pa tako i iz Srbije, odlaze tamo u potrazi za “boljim sutra”.

Richard Cummins / robertharding / Profimedia Stari grad švedskog grada Malmea

Švedska nosi brojne superlative koji je svrstavaju u neku “naj” kategoriju u Evropskoj uniji – najodrživija, najsrećnija, najjednostavnija. O ovoj državi se priča u superlative čak i kada se govori o zaradama ljudi, ali kakav im je penzioni sistem?

Radnici u Švedskoj mogu da odu u penziju sa 65 godina, kao I kod. Međutim, švedski penzijski sistem se značajno razlikuje od našeg. Razlika je, pre svega, u tome što se zaposleni podstiču da što duže rade kako bi imali veću penziju, pa tako ni starosna granica nije fiksna.

Možete sami da odlučite kada želite da se penzionišete i u kom uzrastu želite da primate celu ili deo svoje penzije. Međutim, od 2023. najranije možete da počnete da primate penziju kada imate 63 godine.

Vreme kada počnete da uzimate penziju je veoma značajno za iznos vaše penzije. Od 2023. godine imate pravo da radite do svoje 69. godine. Ako želite da radite preko toga, vaš poslodavac mora da da saglasnost.

Iznos penzije, dakle, zavisi od osobe do osobe – od toga koliko ste dugo radili, koliki su vam bili prihodi, koliko ste vremena proveli u Švedskoj.

Prosečni švedski penzioner zaradio je oko 5.300 evra, tokom 2021. (poslednji javno dostupni podaci Švedske agencije za penzije). S obzirom na to da je u 2021. Penzija porasla za tri odsto u odnosu na 2020, pretpostavlja se da su penzije rasle i u godinama za nama.

Ono što je zanimljivo je da svake godine, penzioneri u Švedskoj dobijaju narandžastu kovertu od SPA koja sadrži informacije o njihovoj zarađenoj opštoj penziji, koja uključuje njihov prihod i premiju penzije, a zasnovana je na njihovim penzijskim doprinosima do sada.

Kako funckioniše sistem?

Švedski sistem se sastoji iz tri dela: osnovna državna penzija, profesionalna penzija i privatna penziona štednja.

Državnu penziju ostvarujete na osnovu prihoda do praga od oko 4.200 evra mesečno.

Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia  Nemačka penzionerka

Državna penzija uključuje:

Penziju po osnovu prihoda – 16 odsto vaše plate izdvaja se svake godine na penziju po osnoviu prihoda. Ovaj novac ide ljudima koji su danas u penziji. Vašu penziju će zauzvrat plaćati oni koji rade i zarađuju kada ste vi u penziji.

Premijum penzija – 2,5 odsto vaše plate izdvaja se za premijum penziju svake godine. Ovaj novac ide za vašu buduću penziju. Možete sami da izaberete gde ćete uložiti ovaj novac. To se radi preko Švedske agencije za penzije (Pensionsmindigheten).

Garantovana penzija – ako ste tokom života imali mala ili nikakva primanja, možda ćete dobiti zagarantovanu penziju. Ovo se zasniva na različitim stvarima, uključujući visinu penzije na koju imate pravo i koliko dugo živite u Švedskoj.

Država garantuje minimalnu penziju za one s nižim primanjima, koja je 2022. godine iznosila oko 700 evra za samce i 600 evra za parove. Da bi ostvarili pravo na ovu penziju, radnici moraju biti rezidenti Švedske najmanje tri godine. Visina ove penzije koju primaju stariji građani ne zavisi od radnog staža, već od visine plate.

Zagarantovanu penziju možete dobiti i u punom iznosu a uslov je da ste živeli u Švedskoj najmanje 40 godina od godine kada ste navršili 16 godina pa do prethodne godine u kojoj ste ostvarili pravo na zagarantovanu penziju. Ako ste kraće živeli u Švedskoj, garantovana penzija će biti niža.

Drugi deo penzije, profesionalna penzija, se isplaćuje ako je poslodavac redovno uplaćivao doprinose (što je uobičajena praksa, ali nije obavezno).

Vaša profesionalna penzija dopunjuje javnu penziju. Ako radite za kompaniju koja ima kolektivni ugovor, profesionalna penzija se automatski uračunava. Ali čak i ako na vašem radnom mestu nije sklopljen kolektivni ugovor, možda ćete i dalje imati pravo na profesionalnu penziju, pod uslovom da vaš poslodavac ima drugo rešenje za profesionalnu penziju.

Ako ste radili u oblastima koje nisu u privatnom sektoru, na primer za vladu ili opštinu, takođe možete da primate profesionalnu penziju iz tog radnog odnosa.

Profesionalna penzija čini važan deo vaše ukupne penzije.

Treći deo, privatna penziona štednja, čini sam vrh piramide u ovoj šemi.

Svako ko želi može i sam da uštedi novac za svoju penziju. Na onima koji žive i rade u Švedskoj je da odluče da li žele da doprinese sopstvenoj penzijskoj štednji

Prosečna penzija u 2022. u Švedskoj iznosila je oko 19.800 kruna mesečno, odnosno 1.700 evra, pre oporezivanja. - vidi šta je s ovim

(JA/EUpravo zato)