Konzumiranje alkohola oštećuje srce i kod mladih i zdravih: Čak i manje količine vode do aritmije

Dok su ispitanici pili alkohol, puls im se postupeno ubrzavao, a kod nekih je premašio 100 otkucaja u minutu.

ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Konzumiranje prevelike količine alkohola šteti srcu, čak i ako ste mladi i u formi, upozoravaju autori nove studije i dodaju da je to jedan od razloga da se pijenje alkohola svede na minimum.

Razne vrste aritmija predstavljaju poremećaj srčanog ritma, a nastaju zbog poremećaja u stvaranju, odnosno sprovođenju električnog impulsa odgovornog za rad srca i mogu nastati kad pojedinac konzumira preveliku količinu alkohola, smatraju nemački naučnici.

Pili alkohol tokom istraživanja

Oni su proučavali ponašanje 200 mladića i devojaka koji redovno izlaze i pritom popiju dva do tri alkoholna pića. Svima je tokom istraživanja u krvi izmeren najviši nivo alkohola u krvi od 2,5 promila, što znači da su se osećali dezorijentisano, kazali su lekarii.

Naučnici su im proverili broj otkucaja pre, za vreme i nakon konzumacije alkohola. Dok su ispitanici pili alkohol, puls im se postupeno ubrzavao, a kod nekih je premašio 100 otkucaja u minutu.

Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) uredan i normalan broj otkucaja srca trebalo bi da iznosi između 60 i 100 otkucaja u minutu u stanju mirovanja.

Aritmija usledila nakon konzumiranja alkohola

Pet posto ispitanika je doživelo zabrinjavajuće aritmije, a većina je usledila nakon što su prestali da piju alkohol. I dok se u Nemačkoj održava Oktoberfest, festival posvećen pivu, stručnjaci podsećaju da alkohol može ozbiljno da utiče na rad srca.

"Kao kardiolozi moramo da kažemo da ova studija pruža dodatne dokaze o negativnom efektu akutne prekomerne konzumacije alkohola na zdravlje ljudi", rekao je Moric Siner, kardiolog iz Minhena i koautor studije objavljene u stručnom časopisu "European Heart Journal".

Naučnici kažu da dugoročne posledice aritmija prouzrokovanih alkoholom na zdravlje srca nisu poznate.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia 

Redovno konzumiranje manjih količina alkohola može rezultirati aritmijom

Ipak, prema studiji koju su pre nekoliko godina sproveli stručnjaci iz Centra za srce i bolesti krvnih sudova Univerziteta u Hamburgu, čak i redovno konzumiranje manjih količina alkohola može rezultirati srčanom aritmijom koja se zove atrijalna fibrilacija.

Karakteriše je haotičan protok električnih impulsa koji uzrokuje ubrzan i nekoordinisan rad srca. Može biti privremena i započeti i prestati sama od sebe, ali neke epizode možda neće prestati ako se ne leče. Povezana je s moždanim udarom.

Postoje brojne vrste poremećaja srčanog ritma. Srčane aritmije se inače grupišu prema brzini otkucaja srca u minutu.
Tahikardija je ubrzan rad srca, što znači više od 100 otkucaja u minutu, a bradikardija usporen rad ili manje od 60 otkucaja u minuti.

(EUpravo zato/Index.hr)