Nemačka vatrogasna stanica izgorela do temelja! Koštala 20 miliona evra, a nije imala protivpožarni alarm

"Ovo je noćna mora za vatrogasca. Niko ne želi da gasi sopstvenu stanicu“, istakao je okružni vatrogasni inspektor Lars Šafer za nemačke medije.

Andreas Arnold / AFP / Profimedia Vatrogasci posmatraju izgorelu vatrogasnu stanicu u nemačkom Štadtalendorfu

Vatrogasna stanica u nemačkom Štadtalendorfu, koja se hvalila najmodernijom opremom, izgorela je do temelja jer nije imala ugrađen protivpožarni alarm.

Da stvar bude zanimljivija, sagrađena je krajem prošle godine tokom projekta vrednog više od 20 miliona evra.

Sva oprema i 10 najmodernijih vozila su izgoreli.

Hitne službe su rano u sredu dobile uzbunu da je požar izbio u jednom vozilu, a zatim se proširio na celu stanicu. Oko 170 vatrogasaca se borilo sa vatrom, uključujući i pripadnike volonterske vatrogasne brigade.

Michael Rinde / AFP / Profimedia  Izgradnja vatrogasne stanice je koštala 20 miliona evra, a otvorena je prošle godine

Iako nije bilo žrtava, ponos vatrogasaca je itekako povređen, posebno nakon neverovatnog saznanja da stanica nije imala ugrađen protivpožarni sistem.

Još čudnija je informacija da to nije bila ni zakonska obaveza.

"Ovo je noćna mora za vatrogasca. Niko ne želi da gasi sopstvenu stanicu“, istakao je okružni vatrogasni inspektor Lars Šafer za nemačke medije.

Šafer je naveo i da ugradnja protivpožarnog alarma nije bila zakonski obavezna, jer je pripadala lokalnoj opštini i klasifikovana je kao zgrada za skladištenje opreme, a ne kao vatrogasna stanica.

Predsednik udruženja vatrogasaca države Hesen urgirao je na hitnu izmenu zakona. Uzrok požara nije još poznat, ali se sumnja da se punjač baterije pregrejao.

(EUpravo zato/Guardian)