Konferencija "Stanje planete Zemlje - Da li je vreme za uzbunu?"

Konferencija "Stanje planete Zemlje – Da li je vreme za uzbunu" u organizaciji WWF i WMG fondacije biće održana u četvtak, 17.oktobra u Event Hub WMG fondacije.

PROMO

Na konfereciji će biti predstavljen Izveštaj o stanju planete za 2024. (LPR), što predstavlja opsežnu studiju o trendovima u globalnoj bioraznovrsnosti i zdravlju planete.

Ovo, petnaesto izdanje izveštaja daje naučni pregled stanja prirodnog sveta uključujući Indeks života na planeti (LPI) koji prati trendove populacija širom sveta. Ovoga puta Indeks otkriva katastrofalan pad u prosečnoj veličini posmatranih populacija vrsta širom sveta u samo 50 godina (1970 - 2020.).

Konferencija će okupiti predstavnike Vlade Republike Srbije, državnih institucija, međunarodnih organizacija, i predstavnike kompanija koje uspešno primenjuju ESG kriterijume.

Izveštaj o stanju planete 2024. predstaviće u kakvom stanju je planeta Zemlja i njeni stanovnici i da li podaci iz prošlosti mogu da nas pripreme za budućnost koja nas očekuje?

U prvom panelu, učesnici, predstavnici Vlade Republike Srbije i državnih institucija će diskutovati i pokušati da daju odgovor na podatke iz Izveštaja o stanju planete 2024.

Neke od tema o kojima će se diskutovati su:

  • Kako odgovoriti na probleme s kojima se planeta suočava?
  • Koji je najveći izvor pritiska na životnu sredinu u RS?
  • Kakav je društveni odgovor na trostruku planetarnu krizu i kako se mladi nose s tim?
  • Koji potezi institucija su mogući kako bi stanje konstatovano u Izveštaju moglo da bude popravljeno

Drugi panel pod nazivom: Kako (p)ostati (odr)živ? je rezervisan za predstavnike kompanija koje u svom poslu veliki značaj pridaju održivom načinu poslovanja i održivoj budućnosti poštujući ESG principe.

Tom prilikom od panelista saznaćemo:

  • Šta znači održivost realnog sektora?
  • Hoće li korporacije da preuzmu odgovornost za stanje planete i preduzmu neophodne korake?
  • Kada će profit postati manje važan od budućnosti čovečanstva?
  • Kako korporacije mogu da odgovore na ove izazove?
  • Primeri iz različitih sektora – kako ići u korak s postojećim dobrim praksama?

Konferencija će omogućiti razmenu znanja, iskustava kao i informacija kako odluke koje donesemo i aktivnosti koje sprovedemo u sledećih pet godina mogu biti ključne za budućnost života na Zemlji i kako da iskoristimo priliku koju imamo da promenimo postojeću putanju.