Lajenova i Vučić posetili firmu koja je razvila robotsku ruku: Jedna od najbrže rastućih kompanija u regionu

Domaća kompanija HTEC je dobila zajam od EU koji predstavlja do sada najveće finansiranje EBRD-a jednoj kompaniji iz tehnološkog sektora na Zapadnom Balkanu

Media EU info Predsednica EK Ursula fon der Lajen i predsednik Aleksandar Vučić gledaju robotsku ruku koju je razvila firma HTEC

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, započela je posetu Srbiji, a prvo je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišla kompaniju za razvoj digitalnih proizvoda i inženjerstvo HTEC.

Počevši kao start-ap u Beogradu, a izrastavši u kompaniju koja sada broji više od 2.000 stručnjaka širom Severne Amerike i Evrope, HTEC je podržan na tom putu preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa Investicionim okvirom Evropske unije za Zapadni Balkan (WBIF), kao i preko Fonda za inovacionu delatnost Srbije, čiji je najveći donator Evropska unija.

Poseti je prisustvovao i Mateo Kolanđeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan u EBRD.

HTEC učestvovao u razvoju robotske ruke

HTEC je globalna firma za razvoj digitalnih proizvoda i inženjerskih usluga koja pokreće tehnološku evoluciju najuticajnijih svetskih organizacija kroz sveobuhvatne (end-to-end) usluge. Osnovana 2008. godine u Beogradu, kompanija je sada sa sedištem u San Mateu, sa više od 2.000 stručnjaka raspoređenih po tradicionalnim inženjerskim centrima centralne i jugoistočne Evrope i kancelarijama za konsalting, inovacije i dizajn proizvoda u Silicijumskoj dolini, Njujorku i Londonu.

Media EU info 

Kompanija nudi najviši nivo stručnosti i široko iskustvo u mnoštvu poslovnih i tehnoloških domena – uključujući zdravstvo, maloprodaju, transport i pametnu mobilnost, logistiku, FinTech, zelenu energiju, medije i duboku tehnologiju.

HTEC je u konzorcijumu sa novosadskom kompanijom Sigmoid i Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, kao i Elektronskim fakultetom u Nišu, učestvovao u projektu razvoja robotske ruke koji je podržao Inovacioni fond.

Pomoć Evropske unije

HTEC se prvi put udružio sa sredstvima EU i EBRD 2020. godine kada je Banka odobrila zajam, koji je sufinansirao Fond za proširenje preduzeća (Enterprise Expansion Fund - ENEF) u okviru Investicionog okvira EU za Zapadni Balkan, kako bi olakšala HTEC-ovu akviziciju srpske IT kompanije Execom.

Media EU info 

Nakon uspešne integracije Execom-a, HTEC je doživeo značajan rast. Odmah je udvostručio broj inženjera i brzo se pretvorio u jednu od najvećih i najbrže rastućih tehnoloških kompanija na Zapadnom Balkanu.

U septembru 2022. je potpisan zajam od 55 miliona evra koji je podržao dalje širenje i internacionalizaciju poslovanja HTEC-a kroz strateške akvizicije. Kompanija je takođe ulagala u jačanje svojih usluga i ekspertize u svim domenima, uključujući i FinTech.

Zajam predstavlja do sada najveće finansiranje EBRD-a jednoj kompaniji iz tehnološkog sektora na Zapadnom Balkanu i u skladu je sa strategijom banke da promoviše rast tehnološkog sektora i digitalizaciju u regionu.

Media EU info 

Podrška EU Fondu za inovacionu delatnost

Fond za inovacionu delatnost Srbije je dobio direktnu podršku od 47 miliona evra iz EU IPA za grantove inovacionim kompanijama, start-apovima i njihovu saradnju sa istraživačko-razvojnim institutima i naukom za komercijalizaciju novih inovativnih proizvoda i usluga i transfer tehnologija. Dodatnih 10 miliona evra podrške iz IPA fonda je obezbeđeno za Fond za razvoj „Katapulta“ – prvog profesionalnog akceleratora rasta u Srbiji.

EU je pružila podršku srpskom inovacionom ekosistemu od 90 miliona evra pokrenuvši reforme koje će povećati konkurentnost sprske privrede.

(EUpravo zato/EU info)