U naredne dve godine, uz novo rukovodstvo, Savez će se zalagati i za brži upis nepokretnosti po zahtevima koji se ne rešavaju zbog nedostataka u dokumentaciji, digitalizaciju rada sudova kroz uvođenje elektronske komunikacije svih učesnika u postupcima, primenu eAukcija u postupcima raspolaganja imovinom poput stečaja i otuđenja javne svojine i rešavanje sporova koji se više od 20 godina vode nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile.

- Cela naša industrija se nalazi pred uvođenjem novih tehnologija koje će biti važne i za Expo 2027, a njihov razvoj će biti nemoguć bez 5G mreže – rekao je novi predsednik Saveza za imovinu i investicije Marko Jović iz kompanije A1.

Na sednici je kao najveći rezultat Saveza istaknut doprinos ukidanju naknade za konverziju, što je omogućilo privredi da planira nove investicije vredne stotine miliona evra. Za godinu dana od kada je naknada ukinuta, podneto je više od 2.200 zahteva, a pozitivno je rešeno više od polovine.

Članovi su među ostalim aktivnostima koje su obeležile rad Saveza u prethodne dve godine izdvojili i ujednačavanje obračuna utrošaka energije za proizvođače prozjumere, pripremu studije sveobuhvatne reforme imovinsko-pravnih odnosa i lansiranje prve platforme za uključivanje građana u prostorno i urbanističko planiranje.

Za rad platforme Budi deo plana, razvijene u sklopu projekta koji je sproveo NALED, grad Kragujevac je na konkursu Seoul Smart City Prize osvojio treće mesto u kategoriji Human-CentriCity. Reč je o nagradi koju su ustanovile Svetska organizacija pametnih gradova (WeGO) i Vlada grada Seula sa ciljem da promovišu model pametnog grada koji brine o ugroženim grupama u eri četvrte industrijske revolucije.

Savez okuplja gotovo 90 članova iz redova privrede i stranih investitora, lokalnih samouprava, institucija i akademske zajednice, koji rade zajedno pod okriljem NALED-a i u saradnji sa međunarodnom zajednicom na stvaranju bolje investicione klime i imovinsko-pravne sigurnosti u Srbiji.

(EUpravo zato)